Nikšić: Čelnici lokalne uprave zadovoljni postignutim rezultatima za tri godine vlasti

"Mislim da smo mi u ovom kratkom roku zaista uspjeli dosta toga da uradimo”, kazao je Kovačević na konferenciji za novinare povodom tri godine od konstitusanja sadašnje lokalne samouprave

4443 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Brojni infrastrukturni projekti, smanjena stopa nezaposlenosti, finansijski stabilna lokalna uprava i građani koji su ostali u prvom planu i čije želje, ali i kritike, su osluškivane, su, prema riječima čelnika lokalne uprave, predsjednika Opštine i Skupštine opštine (SO) Nikšić, Marka Kovačevića i Nemanje Vukovića, obilježili njihov trogodišnji rad.

“Ova lokalna samouprava se pokazala kao možda jedna od najstabilnijih ako ne i najstabilnija vlast u Crnoj Gori. Promijenili smo tri Vlade i dva saziva Parlamenta ali smo nastavili u svakoj od tih situacija da uspješno djelujemo na korist našeg grada. Nije lako u jednoj opštini koja je dugo godina bila nepravedno zapostavljena pokrenuti stvari u nekom kratkom roku, ali mislim da smo mi u ovom kratkom roku zaista uspjeli dosta toga da uradimo”, kazao je Kovačević na konferenciji za novinare povodom tri godine od konstitusanja sadašnje lokalne samouprave.

Kako je kazao, imajući u vidu činjenicu da su, kada su došli na vlast, zatekli dug od 33 miliona eura i milion na računu Opštine, mogu da budu zadovoljni urađenim. Na računu Opštine Nikšić trenutno je 7,3 miliona eura.

vuković i kovačević
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da je za tri godine zaposleno blizu 5.000 građana čime je stopa nezaposlenosti smanjena za 42 odsto, da je rekonstruisano nekoliko gradskih kvartova, izgrađeno više dječijih igrališta, parkinga, da su asfaltirali blizu 80 kilometara 300 putnih pravaca, a da je nasuto preko 400 kilometara nekategorisanih puteva na području opštine čime su, prema riječima Kovačevića, pokazali da se ne asfaltiraju ulice i putevi samo kad su izbori i dali zadatak svakoj narednoj lokalnoj upravi da sređivanje puteva treba i mora da bude“ normalna stvar, a ne neka secijalna vrijednost“.

Kovačević je kazao da je pored projekata koji se trenutno rade, Vatrogasni dom, Dom digitalne revolucije, nova zgrada lokalne radio-televizije, zapadna tribina stadiona „Sutjeske“, Dvorac kralja Nikole, ulica Voja Deretića, od kojih će pojedini uskoro biti završeni, planirana i izgranja novog vrtića u Rudom Polju, kao i adaptacija novih objekata za vrtić u Kličevu, dok novi vrtić ne bude urađen.

„Sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez kvalitetnog odnosa koji postoji između Skupštine opštine Nikšić, posebno predsjednika Skupštine opštine i predsjednika Opštine i nadležnih sekretarijata. Mislim da smo zaista u ove tri godine poslužili kao primjer kako jedna vlast treba da funkcioniše”, naglasio je Kovačević i istakao da mu je drago što su njihov rad prepoznali građani, kao i međunaredne institucije.

„Ono čime sam zadovoljan je da se sada konačno prešlo na neke probleme o kojima se godinama nije govorilo i koji su vjerovatno u tim prethodnim godinama bili tretirani kao problemi nekog manjeg prioriteta. Sada su i oni došli na red i ono što je posebno značajno jeste da i građani sada imaju više hrabrosti da o tim problemima govore, što ranije nije bio slučaj, pa bi se mogao steći utisak kako sada ima više problema nego što ih je ranije bilo, a u stvari imamo samo jednu veću slobodu kod građana da na probleme ukazuju. Dio problema smo riješili pa su neki problem koji ranije nisu bili u fokusu došli na dnevni red“, kazao je Kovačević.

Vuković je istakao da će za mjesec i po biti završeni projekti vrijedni preko 20 miliona eura, kao i da će vrijednost započetih i planiranih projekata premašiti pomenutu sumu.

“U odnosu na polaznu osnovu vjerujem da smo jednim timskim radom, zajedništvom, posvećenošću došli do ovih rezultata koje imamo danas. Možda smo finansijski jedna od najstabilnijih opšština u Crnoj Gori. Nikšić je bio potpuno zapostavljen od svih prethodnih vlada i vjerovatno je to bio neki možda i strateški pravac određenih političkih struktura, pa se ni ovi sa lokalnog nivoa nisu mnogo ni bavili time da određene stvari promijene, kako da određena sredstva i određene mogućnost otvore za Nikšić”, kazao je Vuković.

vuković i kovačević
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima ostvareni rezultati pokazuju da se u Nikšiću svakog dana za „ove tri godine radilo“, da nisu podešavali aktivnosti i svoj rad u odnosu na izborne procese.

„Već smo radili odnoseći se odgovorno prema funkcijama i povjerenju koje su nam građani ukazali i samim tim, čini mi se, da rezulati nisu izostali a da će, uslovno stabilnim političkim prilikama na državnom nivou, i u narednoj godini rezultati biti impozantni i da ćemo na najljepši mogući način zaokružiti mandat. Vjerujem da će građani biti najbolje sudije. Kada smo preuzeli upravljanje gradom tada smo rekli da ne dolazimo da vladamo, već da služimo sugrađanima i čini mi se da smo to u ove tri godine pokazali djelima. Pokazali smo kako se može biti otvoren za sugrađane, sarađivati sa njima, otvoreno razgovarati o problemima i kako se može imati kapacitet da se čuje kritika. Ono za šta smo potpuno zavoreni i siguran sam da će tako i ostati jesu kriminalno-koruptivne šeme kojih u ovoj upravi nema”, istakao je Vuković.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić kazao je da su lokalne javne finansije uspjeli da stabilizuju već u prvoj godini rada nove lokalne vlasti, da su povećali naplatu lokalnih javnih prihoda, kao i da su na kraju prošle godine prvi put ostvarili suficit od 4,3 miliona eura.

„Ukupno za ove tri godine smo vratili devet miliona eura, ono što nije bilo produkt ptrošnje ove lokalne uprave, ono što je naslijeđeno iz prethodnih godina. Ono što ohrabruje jeste jedan neuporedivo bolji privredni milje nego što je prije vladao i koji je proizveo to da su sopstveni i zakonom ustupljeni prihodi porasli u odnosu na 2020. godinu za oko osam miliona eura, a da su ukupni prihodi povećani 9,3 miliona u odnosu na 2020. Prošle godine ostvaren je rekordan budžet – prihodi su bili skoro 34,6 miliona eura, a izdaci 24,5 milona“, kazao je Šoškić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su saradnici Kovačevića i Vukovića, sekretari nadležnih sekretarijata i savjetnici.

Bonus video: