Raičević „branio“ finansijsku i poslovnu prošlu godinu, izabrani članovi Savjeta Radio Bara

Usvojen izvještaj i završni račun budžeta Opštine Bar za prošlu godinu

4866 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Marija Pešić
Sa sjednice, Foto: Marija Pešić

Prvi čovjek barske lokane uprave, Dušan Raičević, na današnjoj sjednici Skupštine opštine Bar predstavio je izvještaj o radu i finansijama predsjednika opštine i lokalnih službi za 2023. godinu. Odbornici koji su ujedno i njegovi partijski drugovi su prethodnu godinu ocijenili kao rekordnu i višemilionsku, dok su odbornici opozicije Raičeviću zamjerili više grana poslovanja, a Bošnjačka stranka nije glasala za izvještaj.

Glasovima 19 poslanika, dva uzdržana i dva glasa protiv od Milene Božović iz Biram Bar i Aleksandra Lekića iz Pokreta za promjene, usvojen je izvještaj i završni račun budžeta Opštine Bar za prošlu godinu.

Raičević je u uvodnom izlaganju kazao je ovaj izvještaj govori o efikasnosti lokalne uprave, vrijednom radu njenih službenika o tome da su pametno i strateški kreirali razvojne politike te da je Bar grad koji se razvija i u kojem ima mjesta za sve.

„To su bili ciljevi koje smo zacrtali i koji već daju rezultate. Ono što je kruna takvog rada jeste budžet Opštine Bar za 2023. godinu kojim su planirana sredstva od 31.650.000 eura, dok su ukupni prihodi ostvareni uz iznosu od 39.372.323,85 eura, ili 24,4 odsto više u odnosu na planirano, čime smo nastavili dobru praksu upravljanja finansijama“, saopštio je Raičević.

Raičević
Raičevićfoto: Marija Pešić

On je predstavio sve investicione i infrastrukturne projekte tokom 2023. godine, isplaćena sredstava po raznim osnovama – konkursi, fondovi, opštinske organizacije.

Nastavljena je, kako je kazao Raičević, uspješna saradnja Opštine Bar sa organima državne uprave, međunarodnim organizacijama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, prijateljskim gradovima, civilnim sektorom, sektorom privrede, dijasporom, humanitarnim organizacijama, savjetima mjesnih zajednica i pojedincima, kroz pokretanje i realizaciju zajedničkih inicijativa i projekata.

Takođe je kazao da su neki projekti i investicije završeni uprkos nesusretljivosti i nedovoljnoj saradnji centralnih vlasti.

Sekretarka za finansije Opštine Bar, Ivana Backović, predstavila je Završni račun budžeta Opštine Bar za 2023. pa je, kao i Raičević, govorila o svim projketima Opštine Bar koji predstavljaju teret za budžet od kojih su neki nakande za novorođenčad, povećanje sa 100 na 450 eura, finansiranje partija, nevladinih organizacija, podrška ženskom preduzetništvu, subvencije za vještački potpomognutu oplodnju, podrška sportskim i omladinskim organizacijama…

„Najznačajniji sopstveni prihod budžeta je na osnovu naplate poreza na nepokretnosti koji je naplaćen u iznosu od 9 miliona 698 hilajda 160 eura ili 14 odsto više u odnosu na plan i što predstavlja rekordnu naplatu ovog prihoda“, kazala je Backović.

Backović
Backovićfoto: Marija Pešić

Od ustupljenih prihod, kako je istakla, najznačajnije ostavrenje je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica koji je realizovan u iznosu od preko četiri miliona što je 104 odsto u odnosu na planska predviđanja. Između ostalog, naplaćeni prihodi od taksi iznose više od 682.000 eura.

„Budžet Opštine Bar u 2023. ostvario je višak prihoda u iznosu od 16.318.000 eura, koji je prenijet u budžet za 2024. godinu. Prenošenje sredstava iz tekuće u narednu godinu uslovljeno je objektivnim okolnostima, obzirom da se prenesena sredstva koriste za finansiranje realizacije kapitalnih objekata“.

Sekretar za investicije i imovinu, Stefan Šušter, upoznao je odbornike o pojedinostima kapitalnog budžeta govoreći o svim rekonstruktivnim, sanacionim i investicionim radovima počevši od izgradnje stambenih i obrazovnih jedinica pa do redovnih popravaka na saobraćajnicama i naseljskim ulicama.

Odbornik DPS-a, Emir Peričić, kazao je da ovaj izvještaj predstavlja jedan uspješan period sa višemilionskim ulaganjima u infrastrukturu, a on je pomenuo završene radove na sanaciji dva bulevara u vrijednosti 430.000 eura, izbor izvođača za rekonstrukciju regionalnog puta…

Valentina Minić, odbornica Demokratske Crne Gore, kazala je da su od Raičevića čuli dosta o sjajnim prihodima i racionalizaciji rashoda te zapzaila da su vrlo velika odstupanja između onoga što je planirano i ostvareno.

„Cilj planiranja budžeta jeste da da približnu sliku i smjernice, koliko sredstava, kada i na koji način trebate trošiti. Ovdje vidim da su te razlike ogromne a pritom je razlika između plana prihoda i ostvarenog prihoda osam miliona, što je pohvalno, ali onaj ko je planirao budžet nije uradio svoj posao pa vas molim da to ubuduće radi neko ko zna ovaj posao i da neće biti abnormalnih odstupanja i da ćemo makar znati unaprijed šta treba da očekujemo“, poručila je.

Minić
Minićfoto: Marija Pešić

Dodala je da u dijelu rashoda ima isto osam miliona razlike te da nije svaka ušteda dobra i skrenula pažnju da se kapitalni budžet opet prenosi.

„Ne možete se pozivati na predsjedničke izbore kao dodatni rashod su zakazani na svakih pet godina. Povećao se broj radnika u lokalnoj upravi pa onda ne čudi povećanje budžeta koji se odvaja za plate, i to se u završnom budžetu ne može komentarisati kao dobra stvar“, zaključila je Minić.

Istkala je i da su sudska izvršenja bila manja od planiranog ali „svakako abnormalna“, a po osnovu tužbi Opština Bar duguje više od sedam miliona, to je procjena, po njenim riječima, i skoro pola kapitalnog budžeta.

„Ovo su alarmantni podaci i ja ne znam na koji način funkcionišu ovdje lokalne adminstrativne službe, na koji način možete ovo da riješite, samo dva advokata su vam uzela više od 30.000 eura. Zbog ovoga su građani ugroženi i građani ispaštaju“, poručila je ona.

Minić je naglasila da se na dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i olimpisjki bazen čeka preko dvije decenije, što ne može biti za pohvalu.

Ona je pozdravila projekte koje finansira Opština Bar, a tiču se podsticanja rodne ravnopravnosti, digtalne pismenosti i mladih. Ocijenila je da treba povećati sredstva koja se opredeljuju za podršku ženskom preduzetništvu budući da se na konkurs prijavilo više od dvije hiljade građanki, a finansirano je oko 20 projekata.

Raičević je, odgovarajući na njene navode, kazao da broj zaposlenih u lokalnoj upravi nije dovoljan jer konstantno raste i povećava se broj stanovnika a on će se uvijek zalagati za veće plate jer misli da službenici, koji na svojim leđima nose veliku odgovornost, to zaslužuju.

„Budžet za plate jeste uvećan, i to značajno, međutim ne zbog toga što je razlika u broju izvršila 22 više već zbog toga što smo u do 15. februara prošle godine primjenjivali odredbe koje su ranije bila na snazi, a od 15. februara primjenjujemo odredbe grantskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa“, poručio je.

Raičević
Raičevićfoto: Marija Pešić

Istakao je da je iznos koji je ona pomenula, a tiče se novca koji će Opština Bar potencijalno izgubiti u sudskim sporovima manji od iznosa koji oni trenutno na isti način potražuju od drugih subjekata.

Zaključio je da odnos i saradnja centralne vlasti i Opštine Bar mogu i trebaju biti mnogo bolji te da je ponosan na lokalnu administraciju za koju tvrdi da je bolja od državne.

Marko Stoiljkov iz Pokreta Evropa sad je kazao da ga raduje izgradnja novog urgentnog bloka pri bolnici u Baru, koju je Raičević najavio.

Bošnjačka stranka nije podržala Raičevićev izvještaj

Bošnjačka stranka nije glasala za Raičevićev izvještaj o radu i finasnijama predsjednika i službi loklane uprave, a to je u toku sjednice najavila odbornica te partije, Sehera Kalender.

Ona je kazala da kao ostali izvještaji Opštine Bar, i ovaj na prvi pogled izgleda dobro ali kada se zagrebe ispod površine, posebno kada su u pitanju problemi u infrastrukturi, onda nemaju razloga da budu zadovoljni.

„Tenderi, projektovanje, projekti, ugovoreni radovi za one projekte koji su, da je sreće, trebali biti realizovani još odavno, a nama se infrastrukturni problemi iz dana u dan usložnjavaju. Svi vidimo da se u potezu od škole „Meksiko“ do skretanja prema bolnicu, duž magistralnog puta, radi veliki broj objekata za kolektivno stanovanje što barem po vašem izvještaju ne prati bilo kakav plan putne i svake druge infrastrukture u tom dijelu“, saopštila je.

Naglasola je da će uskoro na tom potezu biti značajan broj novih stanovnika što će generisati novi saobraćaj, vozila i pješake a put ostaje isti. Pored toga, navela je, na ovoj dionici su prisutne velike gužve tokom cijele godine, a posebno tokom ljetne sezone, praćene zastojima, od kružnog toka na Biskupadi do tunela Ćafe nema pješačkog prelaza, veliki je trgovinskih objekata, tamo je bolnica, Islamski centra i a njoj je jasno da se sa infrastrukturom u tom dijelu Raičević u svom izvještaju nije bavio ni prethodnih godina ni tokom ove godine.

„Moram da Vas podjsetim da je Islamska zajednica Crne Gore u više navrata podnosila opštini zahtjev za dodjelu lokacije za izgradnju džamije, najmanje dva puta za vrijeme vašeg mandata. Potpuno ste se oglušili na te zahtjeve i na taj način diskriminisali veoma brojnu populaciju muslimana u Baru koji su ovdje autohtoni“, poručila je.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Marija Pešić

Zbog toga, kazala je Kalender Raičeviću, Bošnjačka stranka je odlučila ne podrži izvještaj i neće iza njega stati.

On joj je odgovorio da je predmet amandmana na budžet od strane kluba SDP i Liberalna partija bila mogućnost da se kroz idejna rješenja riješi problematika tog magistralnog puta te da rade na tome kao i na idejnom rješenju za put od tunela Sozina do Žukotrlice.

„Što se tiče zahtjeva za dodjelu zemljišta, odnosno dodjelu lokacije, pozivam odbornike da pročitaju sve ono što su odredbe Zakona o državnoj imovini, da pročitaju odredbe Statuta Opštine Bar i da onda stvari nazovemo prvaim imenom. Nije predsjendik Opštine taj koji raspolaže sa opštinskom imovinom, nije taj koji treba da nekome da zemljište i lokaciju, upravo ste vi koji o tome odlučujete, uključujući i odbornicu Kalender“, njegov je odgovor.

Novi Savjet lokalnog javnog emitera Radio Bar

Na devetaestoj sjednici su izabrani i novi članovi Savjeta lokanog javnog emitera Radio Bar.

Glasovima 22 poslanika, 18 iz vlasti i dva opoziciona, imenovani su novi članovi Savjeta Radio Bara i to Neđeljko Đurović iz reda Turističke organizacije Bar, Zdravko Gvozdenović iz reda javne službe iz oblasti kulture i sporta čiji je osnivač Opština Bar Denisa Halimić iz reda obrazovnih institucija, Aldijana Ibrahimović iz reda navladinih organizacija sa sjedištem u Opštini Bar i oblasti medija, ljudskih prava i sloboda, zaštite prava djece i porodice i osoba sa invalididtetom, zaštite prava potrošača i ekologije i Dragana Martinović iz reda mjesnih zajednica.

U prvom krugu rasprave šef SO je dao pauzu budući da je Valentina Minić, odbornica Demokratske Crne Gore, zatražila biografije predloženih članova tvrdeći da nijesu svima poznate.

Nakon što su im biografije dostavljene ona je kazala da se nije u potpunosti saglasna da se ovi ljudi nijesu bavili politikom kako je šef odborničkog kluba DPS-a, Asim Andrić, tvrdio tokom predstavljanja kandidata ispred odbora za izbor i imenovanja. Minić je istakla da su neki od predloženih kandidata bili odbornici u lokalnoj skupštini ispred nekih partija.

„Ono što je meni zanimljivo jeste da se tražilo pet kandidata i upravo smo dobili pet predloga. Voljela bih da ovi konkursi budu bolje promovisani i transparentiji. Možete to bolje da reklamirate kako bi se prijavilo što više ljudi kako bismo imali što bolji Savjet Radio Bara“, poručila je.

Radomir Novaković iz partije Biram Bar kazao je da su ovo nestranačke ličnosti koje su se nekada bavile politikom.

Sjednica je prekinuta nakon skoro osam sati zasijedanja, a nastaviće se sjutra budući da su odbornici zaključili tri tačke dnevnog reda od ukupnih 25.

Bonus video: