Bečić: Razmišlja se o modalitetima kako bi stvorili uslove da podmladimo i osnažimo policijske strukture

"Gdje nema timskog rada i izražene moralnosti, nema ni jakih institucija, ni snažne i vječne države. Svi smo mi politički prolazni i naš ključni zadatak je da damo doprinos jačanju institucija, obnavljanju sistema vrijednosti, eliminisanju podjela kojima u bezbjednosnom sektoru nema mjesta, kako bismo ostavili snažne institucije u nasljeđe budućim generacijama", rekao je Bečić

4755 pregleda 9 komentar(a)
Šaranović i Bečić u Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore
Šaranović i Bečić u Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore

Razmišlja se o različitim modalitetima kako bismo određenim reformama i promjenama stvorili uslove da podmladimo i osnažimo naše policijske strukture, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) Aleksa Bečić.

Iz Bečićevog kabineta je saopšteno da su on i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović posjetili Odjeljenje bezbjednosti (OB) Pljevlja.

Aleksa Bečić, Danilo Šaranović, Pljevlja
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju se dodaje da je održan sastanak na kome su, pored Bečića i Šaranovića, prisustvovali vršilac dužnosti (v.d.) načelnika Regionalnog centra Zapad Darko Radusinović, komandir Stanice policije OB Pljevlja Đorđe Perović i komandir Stanice kriminalističke policije OB Pljevlja Radoje Živković.

Bečić je istakao da mnogobrojni izazovi sa kojima sa susreće sektor bezbjednosti zahtijevaju koordinaciju i timski rad na svim nivoima kako bi se nastavili pozitivni trendovi veoma zapaženih rezultata i uspjeha.

"Borba protiv kriminala i korupcije je najvažniji zadatak našeg društva. Zato niti ima niti će biti nedodirljivih. Zato u bezbjednosnom sektoru ima mjesta samo za profesionalizam, čast i odlučnost. Zato je vraćanje timskog duha, čestitog sistema vrijednosti i moralnosti imperativ. Ulažemo, naravno, maksimalne napore da u granicama mogućeg unaprijedimo i uslove rada i dovedemo ih do nivoa koji policijski službenici zaslužuju", istakao je Bečić.

Aleksa Bečić, Danilo Šaranović, Pljevlja
foto: Vlada Crne Gore

Šaranović je rekao da je ova prva zvanična posjeta samo najava niza koordinisanih aktivnosti u cilju poboljšanja cjelokupnog stanja u OB Pljevlja.

"U prethodnom periodu smo se upoznali sa izazovima sa kojima se susreće sistem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i kojih je trenutno, nažalost, više nego rješenja. Međutim, uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom uspjeti da pronađemo rješenja za probleme koje dijelimo", rekao ej Šaranović.

U saopštenju se navodi da je Bečić izrazio zabrinutost zbog činjenice da je u Crnoj Gori jedna od najstarijih policijskih starosnih struktura u Evropi.

"Osim problema starosne strukture, odlazaka u penziju, na početku mandata smo se susreli i sa problemom koji smo ubrzo riješili, a odnosio se na činjenicu da je 14. generacija Policijske akademije godinu i po dana čekala da započne odrađivanje pripravničkog staža. Razmišlja se o različitim modalitetima kako bismo određenim reformama i promjenama stvorili uslove da podmladimo i osnažimo naše policijske strukture", kazao je Bečić.

On je kao najznačajniji poduhvat istakao obnavljanje sistema vrijednosti u okviru policijskih struktura.

"Gdje nema timskog rada i izražene moralnosti, nema ni jakih institucija, ni snažne i vječne države. Svi smo mi politički prolazni i naš ključni zadatak je da damo doprinos jačanju institucija, obnavljanju sistema vrijednosti, eliminisanju podjela kojima u bezbjednosnom sektoru nema mjesta, kako bismo ostavili snažne institucije u nasljeđe budućim generacijama. Jačanjem Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i intenziviranjem provjera bezbjednosnih smetnji, kao i donošenjem Pravilnika o provjeri imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika, značajno će se doprinijeti pročišćavanju sistema od nedozvoljenih uticaja i postavljanju na zdrave osnove", rekao je Bečić.

Šaranović je poručio da je apsolutni društveni prioritet u Crnoj Gori borba protiv organizovanog kriminala.

"Svi koraci koje preduzimamo podređeni su potrebi da ostvarimo rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pošaljemo poruku da su svi pojedinci jednaki pred rukom pravde. Naš fokus je na jačanju integriteta policijskih službenika kroz uspostavljanje djelotvornih mehanizama sistema kontrole koji će obezbijediti integritet i maksimalnu transparentnost svih procesa i dati doprinos borbi protiv korupcije unutar sistema, kao i održavanju nivoa motivisanosti časnih policijskih službenika. Obnavljanje zdravog tkiva i vraćanje povjerenja u institucije bezbjednosti naš su najveći zalog", zaključio je Šaranović.

U saopštenju piše da su čelnici RC "Zapad" i OB Pljevlja predstavili ostvarene rezultate, kao i izazove sa kojima se susrijeću, posebno u dijelu starosne strukture policijskih službenika, odnosno najava odlazaka u penziju.

Bonus video: