FOTO i VIDEO Vježba ZHMP: Ovako se postupa u slučaju hemijsko-nuklearno-biološke katastrofe

Instruktor na vježbi Mitar Radulović kazao je da se prvi put u "Crnoj Gori radi jedna ovakva obuka"

27137 pregleda 3 komentar(a)
Sa vježbe, Foto: Nikola Saveljić
Sa vježbe, Foto: Nikola Saveljić

Po prvi put u istoriji Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) i crnogorskog zdravstva imamo pet instruktora koji će biti u prilici da na adekvatan način obuče institucije koje će, u narednom periodu, reagovati u slučaju hemijsko-nuklearno-bioloških katastrofa.

To je, danas, tokom prve terenske vježbe u kojoj su, između ostalog, učestvovali predstavnici Zavoda, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Uprave policije, Direktora za vanredne situacije, kazao direktor zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Vuk Niković.

Zavod je danas predstavio način na koji se način postupa sa kontanimiranom odjećom, žrtvama hemijsko-nuklearno-biološke katastrofe, kako mora da reaguje Hitna pomoć...

Mediji su imali priliku da se uvjere u način reanimacije, ali i da posvjedoče kako vatrogasne ekipe u takvim situacijama funkcionišu i reaguju.

On je kazao da će se još jedna vježba održati u Bijelom Polju, ali na kraju maja.

"Imaćemo tim koji će u slučaju vanredne situacije moći na adekvatan način da reaguju...", rekao je Niković.

On je naglasio da je, u slučaju incidenta, neophodno reagovati timski.

"Ovo je timski rad. Kada se desi akcident, onda se, na nivou države, aktiviraju određeni alarmi i jedan od karike sistema će biti Zavod koji će sa svojim timom dolaziti na mjesto incidenta i reagovati... Kada završimo treninge, ostaje nam da, ne daj Bože, reagujemo u tim situacijama. Timski rad je nešto što je vrlo bitno. Ne možemo zamisliti jednu hitnu pomoć u okruženju ili u Evropskoj Uniji (EU), a da nema jedan ovakav tim...", kazao je Niković.

Instruktor na vježbi Mitar Radulović kazao je da se prvi put u "Crnoj Gori radi jedna ovakva obuka".

"Nije bilo jednostavno sve ovo pripremiti i organizovati. Mislim da smo se pokazali kako bi to stvarno izgledalo u realnom životu. Ovo je nešto što, sve nas koji se bavimo medicinom, može sačekati nekad u životu...", rekao je on.

Dodao je da je cilj vježbe bio da "medicinski timovi, vatrogasne ekipe i policija budu spremni za ovo" i obučeni.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore postao je prva javna zdravstvena ustanova u zemlji koja je obučena i opremljena za postupanje u slučaju hemijsko-nuklearno-biološkog incidenta (CBRN).

"Kao učesnik projekta P88, koji koji finansira Evropska unija, a sprovodi Naučno – tehnološki centar u Ukrajini, Zavod za HMP ranije je dobio sanitetsko vozilo namijenjeno CBRN akcidentima i opremu za CBRN zaštitu, dok su dva ljekara i tri medicinska tehničara zavoda postali treneri/instruktori iz hemijsko – biološko – nuklearnih akcidenata", saopštili su iz Zavoda.

Bonus video: