Muratović: Direktorica škole u Nikšiću zabranila izvođenje pjesme posvećene Crnoj Gori kako ne bi naljutila Kovačevića

"Vijestima" su se juče obratili pojedini roditelji iz pomenute škole tvrdeći da je pjesma "Crna Gora" od Katapulta određena prije nekoliko mjeseci, da su je djeca uvježbala i da je dan prije Dana škole direktorica odlučila da se pjesma ne izvodi

12044 pregleda 45 reakcija 46 komentar(a)
Muratović, Foto: DPS
Muratović, Foto: DPS

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić, Boris Muratović, u saopštenju za javnost tvrdi da je direktorica Osnovne škole "Jagoš Kontić" iz Nikšića, zabranila izvođenje pjesme "Crna Goro", crnogorske grupe Katapult, na školskoj priredbi koja se izvodi danas povodom Dana škole. Djeca su, kako je istakao, mjesecima uvježbavala i pripremala pomenutu pjesmu.

"Ovo nam pokazuje kolika je servilnost direktora ustanova prema četničkom pokretu i njegovim predstavnicima u vlasti, jer ovo se ne može i ne smije posmatrati kao izolovan slučaj, već sistemsko urušavanje temelja Crne Gore kroz obrazovni sistem. Pitam se ima li iđe na svijetu da se đeca u školama uče ili bolje reći da im se brani da vole svoju zemlju i kroz umjetnost to iskazuju? Pitam se u kakvom nam društvenom ambijentu stasavaju generacije u Nikšiću kada im se za uzor nameću predsjednik Opštine koji u transu pjeva 'Leleču Turci, kukaju Bule' i koji veliča djela četničkog vojvode Draže Mihailovića", stoji u Muratovićevom saopštenju.

Upitao je da li će direktorica škole odgovarati za cenzuru pjesama o Crnoj Gori, da li će odgovarati za mobing i za zabranu dječijih interpretacija i talenata.

"Pitam da li je ova zabrana uslijedila nakon najave dolaska Marka Kovačevića na priredbu i da li će osoba bez integriteta, bez skrupula i ona koja mrzi zemlju u kojoj i te kako lijepo živi biti sankcionisana od strane Ministarstva prosvjete? Ovo posebno, imajući u vidu da se direktorica pozivala i na ministarstvo u pokušajima da objasni svoj skaradni postupak, pa pozivamo nadležnu ministarku da reaguje i da u hitnom postupku smijeni pomenutu direktoricu, koja nije dostojna funkcije koju obavlja. U suprotnom, smatraćemo da su saglasni sa činjenjima i ideologijom koju propagiraju Kovačević i Laković", poručio je Muratović.

"Vijestima" su se juče obratili pojedini roditelji iz pomenute škole tvrdeći da je pjesma "Crna Gora" od Katapulta određena prije nekoliko mjeseci, da su je djeca uvježbala i da je dan prije Dana škole direktorica odlučila da se pjesma ne izvodi.

Kako tvrde, rečeno im je da su se protiv te pjesme pobunili pojedini roditelji pa je direktorica organizovala anketu i pitala djecu koju bi pjesmu voljeli da izvedu.

Navodno su djeca bila za pjesmu od Katapulta, ali direktorica škole to nije uvažila.

"Vijesti" su pokušale da dobiju odgovor od direktorice škole i nastavnice koja vodi hor, ali se ni jedna ni druga nijesu javljale na brojeve telefona dostupne "Vijestima".

Bonus video: