Milović kaže da će se založiti da se slučaj smanjenja kazne osuđenom za silovanje djevojčice ispita do kraja

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da su ministar Andrej Milović i državni sekretar u tom resoru, Aleksandar Bakrač, održali sastanak sa advokatom i članovima porodice žrtve silovanja koja je u trenutku izvršenja djela bila maloljetna, a u vezi slučaja koji ovih dana izaziva veliko interesovanje crnogorske javnosti

12523 pregleda 15 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Ministar pravde Andrej Milović saopštio je da će se založiti da se slučaj smanjenja kazne sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice, ispita do kraja.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da su Milović i državni sekretar u Ministarstvu pravde, Aleksandar Bakrač, održali su sastanak sa advokatom i članovima porodice žrtve silovanja koja je u trenutku izvršenja djela bila maloljetna, a u vezi slučaja koji ovih dana izaziva veliko interesovanje crnogorske javnosti.

"Sastanak je održan kako bi se razmotrilo nezadovoljstvo porodice u vezi sa presudom donesenom protiv učinioca tog krivičnog djela", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su kazali da su tokom sastanka, članovi porodice izrazili nezadovoljstvo presudom, naglašavajući da smatraju da kazna nije adekvatna težini počinjenog djela, te da su istakli da su očekivali strožiju kaznu koja bi poslala jasnu poruku o ozbiljnosti ovog krivičnog djela i pružila pravdu za žrtvu i njenu porodicu.

"Ministar pravde pažljivo je saslušao zabrinutosti porodice i advokata, te izrazio duboko saosjećanje prema žrtvi i njenoj porodici. On je istakao da će se, u skladu sa zakonom i zakonskim mogućnostima ministra, založiti da se cijeli slučaj ispita do kraja. Takođe, naglasio je da će Ministarstvo pravde nastaviti raditi na unapređenju zakonskih okvira kako bi se ovakvi slučajevi efikasnije procesuirali i kako bi se pružila bolja zaštita žrtvama", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su rekli i da su na kraju sastanka, Milović i Bakrač izrazili zahvalnost porodici i advokatu na iskazanoj hrabrosti i odlučnosti u borbi za pravdu.

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice.

Njega je u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović osudio na maksimalnu kaznu, jer je utvrđeno da je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao petnaestogodišnju djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Više desetina građana okupilo se 15. maja ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B. umanji kaznu.

Bonus video: