Joanikiju prestao mandat u Sinodu SPC

Za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je protosinđel Pajsije (Đerković), nastojatelj Cetinjskog manastira

8480 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sabor Srpska pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je u Sinodu mandat prestao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu bačkom Irineju, čime će oni u narednom jednogodišnjem periodu biti članovi-zamjenici tog tijela.

Članovi Sinoda u preostalom jednogodišnjem mandatu ostaju episkop braničevski SPC Ignjatije i episkop gornjokarlovački te crkve Gerasim, a za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu izabrani su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sabor predstavlja neku vrstu crkvene skupštine, okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, dok je Sinod - crkvena vlada.

Na ovogodišnjem redovnom zasjedanju izabrana su četiri nova episkopa koji će biti na dužnost pomoćnika - vikara, već postojećim arhijerejima.

Za vikarne episkope patrijarha SPC Porfirija izabrani su arhimandrit Tihon (Rakićević), nastojatelj manastira Studenice, sa titulom episkop moravički, i jeromonah Nikon (Cvjetićanin), sabrat manastira Kovilja (eparhija bačka), sa titulom episkop jenopoljski.

Za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izabran je protosinđel Pajsije (Đerković), nastojatelj Cetinjskog manastira, sa titulom episkop dioklijski, dok je za vikara episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina izabran arhimandrit Serafim (Baltić), klirik te eparhije, sa titulom episkop kostajnički.

Formirane su i četiri nove eparhije SPC u Evropi.

Podelom eparhije britansko-skandinavske formirane su eparhija skandinavska sa sjedištem u Stokholmu, čiji eparhijski arhijerej će biti dosadašnji episkop britansko-skandinavski Dositej, i eparhija britansko-irska sa sjedištem u Londonu, za čijeg arhijereja je izabran dosadašnji vikar patrijarha Porfirija, episkop jegarski Nektarije.

Podjelom dosadašnje Austrijsko-švajcarske eparhije formirane su eparhija austrijska sa sjedištem u Beču, kojom će do daljnjeg administrirati episkop bački Irinej, i eparhija švajcarska sa sjedištem u Cirihu, za čijeg je episkopa izabran dosadašnji episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Sabor SPC je saopštio da se bavio i temom organizacije te crkve, kao i izmjenama i dopunama odredaba njenog Ustava SPC koje se tiču titulatura eparhijskih arhijereja.

Mada Sabor nije precizirao o čemu je riječ, radi se o podizanja nekih sadašnjih episkopskih titula na viši nivo, kao što je to na svom sajtu objavila eparhija zvoničko-tuzlanska eparhija.

Episkop Fotije naveo je da će njegova nova titula biti arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski, ali će početi zvanično da se primjenjuje kada službeno o tome dobije pisanu odluku Sabora.

"U svakom slučaju dobijanje ove drevne titule, lično smatram blagoslovom Crkve, i gledam na to kao na zajednički doprinos svih crkvenih delatnika i svih naših vernika kroz istoriju, a posebno onih od 1920. godine, kada je naša eparhija iz statusa mitropolije, zarad jedinstva Srpske Crkve, vraćena u status eparhije", naveo je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, na sajtu eparhije.

Bonus video: