Vlada gasi Upravu za inspekcijske poslove

Na današnjoj sjednici usvojen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru, koji će biti upućeni u skupštinsku proceduru

20497 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Vlada je, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Zakonom su stvoreni neophodni mehanizmi koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasno postupanje inspektora, profesionalizam i kvalitet rada inspekcijskih organa, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti. Ovaj Zakon ima za cilj da otkloni sve nedoumice i nejasnoće koje ovaj propis stvara građanima i privredi, u postupcima ostvarivanja svojih prava, a naročito imajući u vidu predstojeći period u kojem će biti povećan obim inspekcijskih nadzora u svim oblastima. Propisani su nadležni organi za vršenje inspekcijskog nadzora, odnosno ko se smatra inspekcijskim organom. Takođe, ovim zakon se propisuje i da Vlada obrazuje Koordinaciono tijelo za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora", saopštila je Vlada.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru.

"Ovim zakonom se, radi uskađivanja sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, vrše izmjene i dopune zakona kojima je propisano da poslove inspekcijskog nadzora u oblastima koje se uređuju tim zakonima vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora, na način što se za vršenje inspekcijskog nadzora propisuje nadležna inspekcija, odnosno inspektor za konkretnu upravnu oblast. Naime u tekstu je, zavisno od konteksta zakona, predloženo da inspekcijski nadzor vrše odgovarajuće inspekcije, odnosno inspektori za oblast koju određeni zakon uređuje. Nakon donošenja ovog Predloga zakona i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, pristupiće se izmjeni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave na način što će nadležna ministarstva i organi uprave preuzeti inspekcije, odnosno inspektore za konkretne upravne oblasti", saopštila je Vlada.

Bonus video: