Vlada prijeti priređivačima igara na sreću koji krše zakon

Prema izvještaju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija utvrđen veliki broj školskih ustanova u čijoj blizini se na nepropisanoj udaljenosti nalaze kladionice i drugi objekti za priređivanje igara na sreću

13969 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada će pripremiti plan mjera protiv priređivača igara na sreću koji ignorišu zakonske norme, tako što će im oduzimati licence, koncesija, ali pokretati i krivičnu odgovornost.

To se navodi u saopštenju Vlade nakon sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojoj je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Koordinacionog tijela Momo Koprivica.

Navodi se da je prema izvještaju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija utvrđen veliki broj školskih ustanova u čijoj blizini se na nepropisanoj udaljenosti nalaze kladionice i drugi objekti za priređivanje igara na sreću.

"Što govori o tome koliko su ignorisane zakonske norme, ali i zanemarene potrebe djece da se zaštite od ekonomskog iskorišćavanja, što su ustavne obaveze države. Shodno tome, u pripremi je plan odlučnih mjera koje počivaju na analizi stanja o preduzimanju koraka, počev od oduzimanja licenci, koncesija, pa do krivične odgovornosti", piše u saopštenju.

Dodaje se da je planirano formiranje Operativne grupe, koja će kreirati preporuke koje se odnose na prevenciju zavisnosti od igara na sreću, posebno kod djece školskog uzrasta i mladih ljudi, a u cilju promocije zdravih stilova života.

Saopšteno je i da o stanju u oblasti igara na sreću "najbolje svjedoče alarmantni pokazatelji broja transakcija i količine novca koji je prenesen na inostrane ilegalne sajtove".

"Tako je za ove transfere u 2022. godini obavljeno 132.109 transakcija čija je vrijednost čak 6.315.019 eura, a u 2023. godini 133.445 transakcija u vrijednosti od 6.183.943 eura. Izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje su usvojene u decembru 2023. godine, definisani su zabrane i mehanizmi za blokadu inostranih sajtova", saopšteno je.

Na sjednici Koordinacionog tijela, dodaje se, definisane su i konkretne mjere u cilju efektnog sprovođenja ovih zabrana, posebno na planu blokiranja bankarskih plaćanja akterima igara koje nijesu registrovane i koje nemaju legalni osnov u Crnoj Gori.

"Time se, osim zaštite zakonitosti i jednakosti, šalje snažna poruka da ćemo spriječiti sve odlive ka ilegalnim inostranim sajtovima, koji nerijetko služe za finansijske prevare i pranje novca. Osim navedenog, kreiran je i okvir za sprovođenje zajedničkih aktivnosti i formiranje zajedničkih timova Uprave za igre na sreću, nadležne inspekcije i Uprave policije, u cilju borbe protiv svih oblika nelegalnog poslovanja u oblasti igara na sreću. Cilj je da se, uključivanjem više aktera, na precizan način, unaprijedi organizacija rada u vezi sa detektovanjem i procesuiranjem svih oblika bezakonja", piše u saopštenju.

Bonus video: