MPŠV: Ikovićevi navodi netačni i zasnovani na pogrešnim pretpostavkama

Iković je ranije danas kazao da MPŠV "pretvara još jedan javni poziv u nemoguću misiju" i da zato traže da se rok za prijavu produži

4372 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MPŠV
Foto: MPŠV

Navodi funkcionera Preokreta Vuka Ikovića o kratkom roku za prijavu na Javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i pristrasnosti u procesu selekcije su netačni i zasnovani na pogrešnim pretpostavkama, saopšteno je iz MPŠV.

Iković je ranije danas kazao da MPŠV "pretvara još jedan javni poziv u nemoguću misiju" i da zato traže da se rok za prijavu produži.

"Javni poziv je bio transparentno objavljen i jasno su navedena pravila i kriterijumi za prijavljivanje, u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Pojednostavljen je u odnosu na prethodnu godinu jer je potrebno dostaviti zahtjev za odobravanje investicije i ponudu za mehanizaciju / opremu koju žele da nabave, sve ostalo Ministarstvo poljoprivrede pribavlja službenim putem. Rok za prijavu je bio kratak zbog ograničenih sredstava opredijeljenih Agrobudžetom za ovu Mjeru, a u prilog činjenici govori podatak da je prošle godine za iste namjene za ovu Mjeru potrošeno 1.8 miliona eura a javni poziv je trajao pet dana, dok je za ovu godinu opredijeljeno 300 hiljada eura", navodi se u reagovanju MPŠV.

Kazali su da je bitno istaći da je za mehanizaciju u okviru Mjere 1 IPARD II programa ugovoren iznos podrške u iznosu od 11.6 miliona eura čija se realizacija očekuje do kraja godine.

"Takođe, do kraja 2024. godine planira se raspisivanje još jednog javnog poziva kroz IPARD III program koji će isto biti namijenjen za potrebe nabavke mehanizacije gdje ima i više nego dovoljno sredstava za sve potencijalne korisnike", dodaje se.

"Naglašavamo da su sve zainteresovane strane imale jednak pristup informacijama o javnom pozivu, bez obzira na njihovu političku pripadnost ili bilo kakvu drugu povezanost. Ministarstvo poljoprivrede je posvećeno osiguranju transparentnosti, integriteta i pravednosti u svim svojim aktivnostima, uključujući i procese selekcije projekata. Pozivamo sve zainteresovane strane da se informišu direktno putem zvaničnih kanala Ministarstva i da ne pristaju na dezinformacije koje mogu nanijeti štetu integritetu i reputaciji institucija", zaključili su iz MPŠV.

Bonus video: