Berza ukinula ograničenja za ŽPCG i OŽVS, u petak trgovina akcijama

Vlada opredjelila milion i po eura za kupovinu akcija kako bi u obje firme imala preko 95 odsto akcija

7730 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odbor direktora Montenegroberze donio je danas odluke o privremenom ukidanju cjenovnog ograničenja za trgovinu akcijama Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

Odluka će važiti od sjutra (petak) do 23. maja, a treba da omogući Vladi da kupi akcije ŽPCG po cijeni od 1,7 eura i OŽVS po 2,1 euro.

Akcije ŽPCG sada na berzi koštaju 38 centi, a OŽVS 1,45 eura.

Dosadašnje cijenovno pravilo ograničava dnevni rast cijena na deset odsto. Ukidanje ovog ograničenja je moguće ukoliko se utvrdi da su cijene akcija znatno niže od nominalne vrijednosti, kao i ukoliko su akcije nelikvidne odnosno nije postojalo dovoljno interesovanja za njihovom kupovinom.

Ukidanje cijenovnog ograničenja tražio je ovlašćeni VIP broker Montenegro.

"Uvidom u izvještaj iz sistema trgovanja Berze o stanju naloga, Odbor direktora Berze je ocijenio da su u pitanju nelikvidni finansijski instrumenti, da postoji velika tržišna neravnoteža, te da bi se privremenim ukidanjem cjenovnog ograničenja na period od tri radna dana omogućilo uspostavljanje cjenovne ravnoteže i sklapanje transakcija akcijama emitenta", navedeno je u obrazloženju odluke.

Navedeno je i da je Vlada u informaciji navela da ima ekonomski interes za kupovinom ovih akcija, kako bi naknadno OŽVS pripojila ŽPCG.

U obrazloženju se ističe i da je knjigovodstvena vrijednost akcija po preliminarnim bilansima na 31.12.2023. godine obije kompanije, ZPCG 2,17 eura po akciji, a za OZVS 2,81 euro po akciji.

"Bitno je napomenuti da je nominalna cijena za akcije ŽPCG 5,2813 eura po akciji, a nominalna cijena za akcije OZVS 4,6676 eura. Ukoliko bi Država preuzela pomenuti paket akcija od manjinskih akcionara koji bi koštao u ukupnom iznosu manje od EUR 1,5 miliona to bi, sa već postojećim akcijama, omogućilo da se u ZPCG poveća akcijski kapital na preko 98%, a u OZVS preko 96%. Uvećanje vlasništva bi takođe bilo značajno i sa aspekta primjene odredaba Zakona o privrednim društvima, kojim se definiše pravo sazivanja skupštine akcionara u slučaju kada većinski vlasnik ima preko 95% učešća u akcijskom kapitala", navedeno je u obrazloženju.

Bonus video: