Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad - Nikšić

Cilj je da se idejnim rješenjem precizira optimalna trasa brze saobraćajnice čije je dužina 31 kilometar

7857 pregleda 26 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Monteput
Foto: Monteput

Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice od Danilovgrada do Nikšića, dužine 31 kilometar.

Iz Monteputa su kazali da je osnovni cilj ovog poziva razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić.

"Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice. Naglasak će biti stavljen na analizu optimalne trase, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih ključnih infrastrukturnih objekata. Proces projektovanja zahtijeva multidisciplinarni pristup koji obuhvata tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke aspekte, uz poštovanje važećih propisa i standarda", rekli su iz Monteputa.

Ističu da će posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

"U izradi idejnog rješenja, projektant je dužan primijeniti TEM standarde i preporučenu praksu kao osnovne smjernice za projektovanje saobraćajnice. Revizija tehničke dokumentacije biće sprovedena kako bi se osigurala usklađenost sa zakonskim i tehničkim zahtjevima. Ova brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu između Danilovgrada i Nikšića, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored toga, nova saobraćajnica će omogućiti bolje povezivanje sa auto-putem Bar-Boljare i Jadransko-Jonskim autoputem, čime će se unaprijediti regionalna povezanost i ekonomski razvoj", zaključili su.

Bonus video: