Plenum 083: Pokušaj ugrožavanja položaja MCP, Sekulović i Brđanin da obezbijede sigurnost

Iz Plenuma 083 kazali kako se nadaju da će ustoličenje Joanikija biti "vjesnik vremena u kome se ničije pravo na slobodu neće dovoditi u pitanje"

5789 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić
Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

Strategija kojoj pribjegavaju ostaci bivšeg autokratskog režima, a koja se zasniva na lažnoj teoriji o opasnosti koja građanima prijeti od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pravoslavnih hrišćana generalno, jeste pokušaj da se sačuva uticaj u takozvanoj dubokoj državi, makar cijenu takvog nauma platili svi kojima je ta moć nedostupna i nepoželjna - i građani i javni funkcioneri voljni da časno obavljaju svoj posao.

To su danas poručili iz "Plenuma 083", koji je učestvovao na posljednjim lokalnim izborima u Nikšiću, kazavši kako osjećaju obavezu da se oglase povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa odnosom dijela javnosti prema SPC, odnosno njenim eparhijama u Crnoj Gori.

"Svjedoci smo činjenice da se nekim javnim djelatnicima, odavno prepoznatim po ekstremističkim ispadima i članstvu u organizacijama koje su ogrezle u kriminalnim aktivnostima, u brojnim medijima pruža prostor da siju mržnju i, pod nevješto skrojenim plaštom borbe za pomirenje, pozivaju na normalizovanje nasilja nad pravoslavnim hrišćanima. Mi smatramo da praksa koja je, decenijama unazad, podrazumijevala nužnu diskriminaciju jedne od postojećih zajednica kao najmanji zajednički sadržalac društvenog konsenzusa, treba da bude smještena u ropotarnicu istorije", navodi se u saopštenju.

Iz "Plenuma 083" navode kako su uvjereni da Crna Gora može da bude zemlja dovoljno prostrana za sve njene građane, pod uslovom da načelo o slobodi i odgovornosti bude opšteprihvaćeno.

"Posljednjih dana smo, kao što je već rečeno, zasuti serijom tzv. analitičkih tekstova, kolumni, reagovanja i intervjua kojima se postojeće političke razlike pokušavaju kanalisati tako da budu dovedene do tačke u kojoj se bahato i nasilničko ponašanje antipravoslavno orijentisanih pojedinaca i skupina čini kao samorazumljivo, opravdano i društveno prihvatljivo. U tom smislu je – uz dužno poštovanje prema tzv. intelektualcima čiji se angažman svodi na odbranu osvjedočenih pljačkaša – naročito opasan istup Veselina Veljovića, aktuelnog savjetnika za odbranu i bezbjednost predsjednika države i bivšeg direktora Uprave policije, koji pripadnike Uprave policije otvoreno poziva na bunt, pokušavajući da ih okrene protiv svih onih koji, najblaže rečeno, ne gledaju blagonaklono na njegov karijerni put, prikladniji kakvom banditu, nego državnom službeniku", dodaju iz "Plenuma 083".

Apelovali su na čelnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Sergeja Sekulovića i Zorana Brđanina, da "konačno počnu da rade poslove zbog kojih primaju plate" i preuzmu odgovornost za tekuće probleme iz domena svojih resora.

"Držimo da oni imaju zakonsku i moralnu obavezu da obezbijede sigurnost svim građanima Crne Gore, naročito onima čiju ravnopravnost ostaci bivšeg režima konstantno dovode u pitanje. Konkretno, mislimo na ogavne pokušaje ugrožavanja položaja SPC, odnosno MCP, u svjetlu protivljenja ideji da se novi mitropolit ustoliči u Cetinjskom manastiru, svom sjedištu."

Iz "Plenuma 083" su kazali kako razumiju da svako ima pravo na svoj stav, ali ne i na ugrožavanje tuđe slobode "u ime svojih bolesnih fantazija i umišljaja prečeg prava na život u ovoj zemlji."

"Koristimo ovu priliku da apelujemo i na medije da ne pribjegavaju senzacionalizmu i povlađivanju najnižim porivima zarad većeg broja čitalaca, a nadamo se da će doći vrijeme u kome ovdašnji portali, barem oni ozbiljniji među njima, neće nalaziti za shodno da, stavljanjem u istu ravan nekorektnih istupa anonimnih pojedinaca i šovinističke politike predsjednika države i njegovih sljedbenika, prave vještački balans između dva, tobože, ekstremizma. Jer, u Crnoj Gori postoji samo jedan maligni uticaj: to je onaj koji proizvode kriminalne strukture, bliske bivšem režimu i sadašnjem predsjedniku države. Da bismo uopšte došli u priliku da gradimo zdravo društvo, prvo se moramo osloboditi tog balasta, pa tek onda pribjeći razvijanju političke scene, shodno različitim uvjerenjima njenih činilaca."

"Na kraju, poručujemo građanima kako se unaprijed radujemo činjenici da će ustoličenje novog mitropolita biti obavljeno u skladu sa internim pravilima SPC, vjerujući da će taj događaj, uprkos zloslutnim najavama pripadnika i simpatizera kriminalno-šovinističkog kružoka, biti vjesnik vremena u kome se ničije pravo na slobodu neće dovoditi u pitanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: