Fon Kramon: Nesigurnu atmosferu ne zagrijavati neodgovornim pozivom Đukanovića i drugih na proteste na Cetinju

"Bivša korumpirana i ratnohuškačka elita koja je zarobila državu, zajedno sa njenim 'formalnim protivnicima' u Srbiji, pokušavaju destabilizovati situaciju u Crnoj Gori iskorišćavajući tenzije oko ceremonije Srpske pravoslavne crkve na Cetinju"

47670 pregleda 841 reakcija 72 komentar(a)
Fon Kramon, Foto: Facebook
Fon Kramon, Foto: Facebook

Evropska poslanica Viola fon Kramon poručila je da Crna Gora zaslužuje mir i dugo očekivanu stabilnost i ocijenila da nesigurnu atmosferu ne bi trebalo dodatno zagrijavati neodgovornim pozivom predsjednika Mila Đukanovića i drugih parlamentranih partija na proteste na Cetinju.

Ona je u autorskom tekstu na svom sajtu napisala da su iz Crne Gore u posljednjih nekoliko sedmica stizale zabrinjavajuće poruke, podstaknute nacionalizmom i kratkovidim diskusijama o prošlosti i odnosima države i crkve.

"Posljednjih dana došlo je do naročito oštrog rasta tenzija u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru. Iako je odvajanje crkvene i državne vlasti vodeći princip u liberalnim demokratijama, najveća dužnost Vlade Crne Gore je da obezbijedi očuvanje mira i sigurnosti, a istovremeno i pravo na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i slobodu vjeroispovijesti", rekla je Fon Kramon koja u Evropskom parlamentu (EP) predstavlja njemačku partiju Zeleni.

Ona ja poručila da je Crna Gora svoju prvu demokratsku tranziciju vlasti doživjela tek 2020. i kao krhka demokratija sa teškim bremenom prošlosti, konačno je na putu izgradnje jakih, nezavisnih i otpornih demokratskih institucija.

"Ipak, bivša korumpirana i ratnohuškačka elita koja je zarobila državu, zajedno sa njenim 'formalnim protivnicima' u Srbiji, pokušavaju destabilizovati situaciju u Crnoj Gori iskorišćavajući tenzije oko ceremonije Srpske pravoslavne crkve na Cetinju. Zbog toga je od vitalne važnosti oduprijeti se ovim i stranim i domaćim kreatorima tenzija koji pokušavaju antagonizovati crnogorsko društvo i spriječiti dugo očekivane reforme demokratije i vladavine prava", navela je Fon Kramon.

Za 5. septembar najavljeno je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako SPC ne odustane od namjere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Snažna podrška za GP URA

Ona je kazala da snažno podržavaju Građanski pokret URA kao "istinskog branioca građanskih i liberalnih vrijednosti" koji se zalaže za smirivanje tenzija i strogo odvajanje crkvene i državne vlasti.

"SPC se ne smije miješati u unutrašnja politička pitanja Crne Gore niti pozivati na javno okupljanje s obzirom na osjetljivost situacije, dok Vlada mora obezbijediti građanska prava, uključujući pravo na mirne proteste. Nesigurnu atmosferu ne bi trebalo dodatno zagrijavati neodgovornim pozivom predsjednika Đukanovića na proteste na Cetinju ili drugih parlamentarnih stranaka", kazala je Fon Kramon.

Crna Gora, kako je dodala, zaslužuje mir i dugo očekivanu stabilnost koji su preduslov za reformu vladavine prava i demokratskih institucija.

"Samo uzdržavanjem od eksplozivne retorike i preuzimanjem odgovornosti za budućnost zemlje, Crna Gora može stvoriti prosperitetnu i održivu atmosferu neophodnu za domaće reforme i nastaviti da bude uzor u borbi protiv organizovanog kriminala. EU bi trebala snažno podržati URA i druge progresivne glasove na Zapadnom Balkanu kako bi region približila vrijednostima i standardima EU", zaključila je Fon Kramon.

Bonus video: