Sastanak o pronalaženju rješenja za krizu u Šavniku u ponedjeljak u Skupštini

Da že biti započet dijalog na tu temu, najavio je ranije šef poslaničkog kluba Pokreta "Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić, koji je i inicirao početak dijaloga

14329 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku, zakazan je za sjutra u Skupštini Crne Gore.

Da že biti započet dijalog na tu temu, najavio je ranije šef poslaničkog kluba Pokreta "Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić, koji je i inicirao početak dijaloga.

Izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022. godine, kada su održani u još 13 opština, ali još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi nekadašnji Demokratski front, nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) nije mogla da se dogovori o tome da ih ponovi. Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

Bonus video: