DPS pitao Spajića: Da li je skadalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade

"Krajnje je vrijeme da nam kažete da li je ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama"

13302 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pitala je premijera Milojka Spajića da li je izjava potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića da Crna Gora ne bi trebalo da u Ujedinjenim nacijama (UN) podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici zvanični stav Vlade.

Šćekić, koji je i potpredsjednik Scijalističke narodne partije (SNP) je rekao da će, ukoliko platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade, glasati protiv.

"Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici. Budući da premijer Spajić još uvijek nije iznio precizan stav o ovom pitanju, jasno je da se ova izjava može tumačiti kao zvaničan stav aktuelne Vlade Crne Gore", saopšteno je iz DPS-a.

Oni su pozvali Spajića da se odredi naspram "skandalozne izjave Šćekića i da kaže da li i on smatra da ne treba 'otvarati teme koje su iza nas' i da li i on smatra 'da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu', te da li je i on, kao njegov potpredsjednik, 'iznenađen da se u Ujednjenim nacijama ili bilo gdje otvara tema Srebrenice'".

"Krajnje je vrijeme da nam kažete da li je ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama. Predsjedniče Vlade Spajiću, potpredsjedniče Šćekiću, pomoći ćemo vam: u Srebrenici se jeste dogodio genocid. To je rekao sud u Hagu i Međunarodni suda pravde koji je presudio da su vojska i policija RS izvršioci genocida. No, uprkos svim činjenicama i dokazima svakodnevno u javnom prostoru, godinama unazad, slušamo skandalozne izjave. One su do nedavno dolazile od zvaničnika drugih država, danas one dolaze od zvaničnika naše države".

Iz DPS-a podsjećaju da podaci haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove navode da je u Srebrenici bilo oko 8.000 žrtava, dok je 30.000 žena i djece prisilno premješteno.

"U sudskim procesima za Srebrenicu, utvrđeno je da su žrtve bili civili ili ratni zarobljenici. Dokazni materijal pokazuje da većina žrtava nije ubijena u borbi već tokom masovnih pogubljenja, te da su u masovnim grobnicama pronađeni povezi za oči, te materijal za vezanje ruku. Presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: