Živković: Svako ko je radio nešto protivzakonito treba da odgovara, dobro je što je Knežević izručen

Živković je rekao da je Knežević više puta najavljivao "zemljotrese" ali da su od toga ostali samo javni nastupi na medijima i društvenim mrežama

23844 pregleda 73 reakcija 44 komentar(a)
Živković, Foto: DPS
Živković, Foto: DPS

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je da svako ko je uradio nešto protivzakonito treba da odgovara za to.

Međutim, on je rekao da ne dozovoljava da se lijepi "kriminalizovanje čitavom DPS-u".

"Ako je neko nešto radio, pa bio mi iz kuće, neka snosi odgovornost“, kazao je Živković u intervjuu za Prva TV.

On je rekao da nijedan funkcionera DPS-a nije trenutno u pritvoru i da su uhapšeni ljudi koji nijesu bili članovi DPS-a, ali da jesu bili dio sistema koji je vodila ta partija.

"Imamo Vesnu Medenicu i njene prepiske, koje rijetko čitam. Mi unaprijed već idemo u priču da smo Vesnu Medenicu osudili, kao što smo unaprijed osudili i Mila Božovića i Milana Kneževića. Mi to nismo radili. Vidjećemo šta će sud odlučiti. Javnost svakako ima pravo da sudi. Ako javnost bude sudila na osnovu percepcije, onda su to prijeki sudovi. Sačekajmo ishod sudske presude", kazao je Živković.

On je rekao i da je dobro što su nadležni organi Velike Britanije izručili biznismena Duška Kneževića Crnoj Gori.

"Vjerujem da će oni po što hitnijem postupku postupiti po ovom slučaju koji je interesantan ukupnoj crnogorskoj javnosti", kazao je on, dodajući da crnogorska javnost treba da bude upoznata sa svim što se stavlja na teret Kneževiću.

Živković je rekao da je Knežević više puta najavljivao "zemljotrese" ali da su od toga ostali samo javni nastupi na medijima i društvenim mrežama.

"Čini mi se da se on uklopio u sistem vlasti senzacionalizma. Sve što ima da iznese pred državnim organima, sad je pravo vrijeme. Nema potrebe da se donosi plava, crna, crvena torba - sad je pravo vrijeme da sve saopšti državnim organima. Da podsjetim, on je bjegunac od 2019. godine i sumnjiči se da je šef organizovane kriminalne grupe", kazao je on.

On je govoreći o bivšem šefu DPS-a Milu Đukanoviću rekao da se stvara "fama u kontinuitetu da je Đukanović gospodar života i smrti u Crnoj Gori".

"DPS bi onda u kontinuitetu imala apsolutnu vlast. Da smo mi tako razmišljali, mnogi naši politički konkurentni bi završavali u pritvoru", kazao je Živković.

Rekao je i da drugi imaju strah od koalicije sa DPS-om, ali da oni ne žure za vlašću.

"DPS je imao određene uspjehe. Vi sad nećete da sarađujete sa ljudima koji su u DPS-u, koji su nova generacija. Zašto ne želite da sarađujete sa tim ljudima? Nemate problem sa njima. Problem je što DPS ima visok nivo podrške biračke javnosti", kazao je Živković dodajući da svi žele da DPS nestane.

Kazao je i da Vlada nema stabilnost.

"Prvi razlog je da su Demokrate oročile podršku Vladi do dobijanja IBAR-a. Oni imaju sedam poslanika. Vidimo da i neki drugi subjekti govore o podršci Vladi po pojedinim pitanjima. Imamo pitanje Srebrenice i Kosova. Nije DPS nametnuo te teme nego je to međunarodna tema. Spajić kao premijer je izjavio da neće kosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici ali će glasati. Glasaće i za članstvo Kosova u Savjetu Evrope. U parlamentarnoj većini imamo makar tri politička subjekta koji su tome suprotstavljeni, NSD, DNP, i SNP. Andrija Mandić je štrajkovao glađu po pitanju Kosova", kazao je on.

Dodaje da je sada pitanje hoće li Mandić i Knežević izaći iz parlamentarne većine.

„Oni su danas podrška vlasti koja priznaje kako kažu lažnu državu Kosovo. Pitanje je hoće li oni pokrenuti pitanje skraćenja mandata Vladi ili će nastaviti da je podržavaju a mi ćemo moći da kažemo da su oni zarad funkcija izdali Kosovo“, kazao je Živković.

Dodao je da su tekovine vlasti DPS-a "30 poglavlja sa EU i priznanje Kosova".

"Sad u ovoj vlasti se nalaze i Andrija Mandić i Milan Knežević. Nisu oni baš van Vlade. Oni bi mogli u svakom momentu da povuku podršku vlasti koja baštini tekovine DPS-a. Da li bi oni mogli da kažu da nisu saglasni sa politikom DPS-a? Oni su potpisali da će biti potpuno orijentisani na članstvu Crne Gore u NATO, punoj posvećenosti EU integracijama, razvijati saradnju sa svim susjednim državama priznatim od strane Crne Gore. Ovo stoji u političkom sporazumu", kazao je on.

Bonus video: