Knežević: Istog trenutka kad Crna Gora glasa za Rezoluciju o Srebrenici potvrdili smo se za genocidan narod

"Amandmani Vlade Crne Gore liče na posljednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umjesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu"

43390 pregleda 124 reakcija 123 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević ponovio je da Crna Gora "ne smije da glasa za Rezoluciju o Srebrenici".

U saopštenju za javnost Knežević navodi da Crna Gora ne treba da glasa "ne samo zbog Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe.

"Istog trenutka kad pritisnemo 'yes', potvrdili smo se za genocidan narod", kazao je Knežević.

Dodao je da je u posjedu Rezolucije 819 Savjeta bezbjednosti, koja je usvojena na 3.199 sjednici, 16. aprila 1993. godine.

"A u kojoj se SB poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu mjeru da vlada Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora ) treba da odmah u skladu sa svojom obavezom iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida od 09. decembra 1946, preduzme sve mjere koje su u njenoj moći da spriječi vršenje zločina genocida. Upravo se predložena Rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 SB iz aprila 1993. u kojoj se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida", saopštio je Knežević.

Ističe da je "notorna neistina da se najavljena Rezolucija ne odnosi na države i narode".

"Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove Rezolucije, BiH može podnijeti tužbu protiv Srbije i Crne Gore, u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti, i još je za to glasala kao da glasa na Evroviziji. Ne postoji termin individualnog genocida, i svi ovi koji se ubiše da nam objasne kako se ne radi ni o jednom narodu, imaju samo jedan problem, neka mi objasne zašto je onda naziv Rezolucija o Srebrenici? Zato što se jasno konkretizuje mjesto i događaj iz rata u kom su bili prisutni Srbi i Bošnjaci. Ne spominju se nijedan general ni vojnik imenom i prezimenom. Jer da su spomenuti, onda bi to bio zločin pojedinca. Ali pošto je namjera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid, onda nema individualizacije krivice na kojoj sve vrijeme insistiramo", kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima Rezolucija 819 iz 1993. godine Srbiju i Crnu Goru "dovodi u kontekst genocida, a pozivajući se na nju, Njemačka i Ruanda predlažu Rezoluciju o Srebrenici".

"Zato amandmani Vlade Crne Gore liče na posljednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umjesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu", rekao je Knežević, koji je uz saopštenjhe dostavio i Rezoluciju 819 SB "u kojoj se pominje Crna Gora i čestitam svim građanima dobijanje genocidnog statusa".

Bonus video: