Dajković: Ispada da smo svi mi neznaveni, pa će nam MVP pojasniti da smo u zabludi

Dajković je pozvao Vladu i Spajića da "svoj stav o Rezoluciji u Srebrenici prilagode istini, pa onda i dobrim namjerama prema srpskom narodu u Crnoj Gori"

7445 pregleda 46 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Slobodna Crna Gora
Foto: Slobodna Crna Gora

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova da su i zvanično uputili “sugestije” kojim će se otkloniti kolektivna krivica srpskog naroda za dešavanja u Srebrenici ukazuje na dvije stvari: prvo, da i oni sami primjećuju da se radi o političkoj rezoluciji koja ima za cilj nanošenje trajne štete srpskom narodu i drugo - da žele da operu savjest pred dijelom glasača srpske nacionalnosti koji su im, između ostalih, ukazali povjerenje, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

"Ispada da smo svi mi: od Patrijarha Porfirija i Mitropolita Joanikija, preko srpskih intelektualaca i drugih zainteresovanih društveno-političkih činilaca u Crnoj Gori i regionu neznaveni, naivni i neiskusni, pa će nam Ministarstvo vanjskih poslova pojasniti da smo svi mi u zabludi, a oni vispreni eksperti za ratno pravo i slučajeve genocida. O čemu se zaista radi? Ako je Sud u Hagu već jednom utvrdio individualnu krivicu i osudio pojedince, čemu onda potvrđivanje individualne krivice kroz rezoluciju? Uz to, ne utvrđuju politički subjekti krivicu, već Sud - pa makar to bio i onaj Haški, poznat po svojoj “ljubavi” prema Srbima. Dakle, jasno je da se pomenutom Rezolucijom želi manipulisati sa krivicom, kako bi se žigosao srpski narod, tražila ratna odšteta, a potom ukinula Republika Srpska kao državni subjekt nastao nakon 'genocidnih' aktivnosti Srba", saopštio je Dajković.

"Daljom analogijom, 'genocid u Srebrenici' bi kroz Međunarodni dan sjećanja ušao i u obrazovni sistem Crne Gore - i svih drugih zemalja članica UN - odnosno udžbenike koji bi i našu srpsku djecu podsjećali da su pripadnici genocidnog naroda. Dakle, jasno je kao dan da se crnogorska Vlada nalazi u teškoj poziciji - između onih koji su ih doveli na vlast i onih koji su danas njihovi politički mentori. Zbog toga smatram da pomenuti amandmani predstavljaju loš alibi i skretanje pažnje sa najvećeg udara na srpski narod nakon priznanja tkz. Kosova", dodao je on.

Dajković je pozvao Vladu, naročito premijera Milojka Spajića, da "svoj stav o Rezoluciji u Srebrenici prilagode istini, pa onda i dobrim namjerama prema srpskom narodu u Crnoj Gori."

"Najzad, da se radi o lošem alibiju za domaću političku upotrebu, govori činjenica da za takvu 'bratsku pomoć' oličenu u amandmanima na tekst Rezolucije o Srebrenici ni Srbija neće glasati, a kamoli druge zemlje članice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: