Ivanović i Đurić razgovarali telefonom: "Srbija će se uvijek zalagati za mir i stabilnost u našem dijelu Evrope"

U razgovoru "istaknuta važnost daljeg jačanja saradnje dvije zemlje u oblasti ekonomije i infrastrukture, kao i zajedničkog angažmana u inicijativama i projektima u regionalnim i evropskim okvirima"

16739 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Šefovi diplomatija Crne Gore i Srbije, Filip Ivanović i Marko Đurić, razgovarali su danas telefonom, a tom prilikom je istaknuta važnost daljeg jačanja saradnje dvije zemlje u oblasti ekonomije i infrastrukture, kao i zajedničkog angažmana u inicijativama i projektima u regionalnim i evropskim okvirima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Šef srpske diplomatije podvukao je da će se Srbija uvijek zalagati za mir i stabilnost u našem dijelu Evrope, a u duhu promocije dobrosusjedskih i prijateljskih veza. Pored tema na bilateralnoj agendi, dvojica ministara razmijenila su mišljenja i o geopolitičkim kretanjima u regionu i u svijetu", dodaje se.

Po objavljenom saopštenju srpskog ministarstva se ne može zaključili da li su dvojica ministara razgovarala i o predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se glasati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Premijer Milojko Spajić prethodne sedmice je najavio da će Crna Gora glasati za tu rezoluciju, dok je Ivanović danas saopštio da predlagačima tog dokumenta upućene sugestije na predloženi tekst rezolucije i da je cilj otkloniti pogrešne interpretacije.

Đurić je ranije ovog mjeseca izjavio da je krajnje neobično da se o jednoj takvoj, osjetljivoj temi od šireg značaja za regionalnu stabilnost i bezbjednost, ne konsultuju najbliži susjedi na koje se ta tema neposredno odnosi i naglasio da vjeruje da je u pitanju previd, a ne iskazana politička namjera.

Prije toga je kazao da amandmani Vlade Crne Gore na rezoluciju "liče na pranje savjesti". Ivanović je tada, u reagovanju na izjavu Đurića, poručio da se Crna Gora u vođenju spoljne politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima.

Bonus video: