Prekinuće sjednicu Skupštine Glavnog grada nakon prve tačke, Pokret za Podgoricu i opozicija će uskratiti kvorum

Epilog jutrošnje sjednice kolegijuma predsjednice Skupštine

21909 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2024. 13:02h

Sjednica Skupštine Glavnog grada će nakon prve tačke biti prekinuta, jer će odbornici Pokreta za Podgoricu i opozicije uskratiti kvorum.

To je epilog jutrošnje sjednice kolegijuma predsjednice Skupštine.

Sjednica Skupštine će se nastaviti kad se postigne dogovor, po poslovniku rok za to je 10 dana.

“Današnja sjednica Skupštine Glavnog grada prekida se nakon što glasanjem o prvoj tački dnevnog reda omogućimo dalje održavanje Proljećnog pazara koji je organizovan suprotno odluci Skupštine. To je rezultat dogovora postignutog na Kolegijumu predsjednice Skupštine Glavnog grada koji je održan na inicijativu bivših odbornika PES-a. Sjednica se, osim zbog političkog trvenja između dvije struje PES-a prekida i zbog neblagovremenog dostavljanja materijala za održavanje ove sjednice i pokušaja vlasti da opstruira rad opozicije i ne omogući nam adekvatan uvid u izbor i imenovanja o kojima se trebalo glasati. Kriza vlasti u Glavnom gradu još uvijek traje i događa se upravo ono na što sam upozoravao, odnosno da nefunkcionalnost parlamentarne većine ugrožava funkcionalnost institucija, što će, vjerujem, rezultirati razrješenjem gradonačelnice Olivere Injac ili prijevremenim lokalnim izborima”, saopštio je odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković.

Odbornici Pokreta za Podgoricu najavili su ranije danas da neće dati kvorum za održavanje današnje sjednice nakon što bude održana rasprava po prvoj tački dnevnog reda, zbog čega je za 9.45 sati bio zakazan kolegijum predsjednice Skupštine.

Do najavljenog otkazivanja kvoruma dolazi nakon što je Pokret za Podgoricu sinoć saopštio da je Pokret Evropa sad, bez objašnjenja, otkazao pregovore koje su vodili u proteklom periodu.

“Želimo da obavijestimo crnogorsku javnost, da je za danas bio planiran nastavak pregovora predstavnika Pokreta za Podgoricu i PES-a. Naše bivše kolege su bez objašnjenja otkazale taj sastanak. Ovakvo, neozbiljno ponašanje, nije gest dobre volje, reflektuje se na rad lokalne uprave, takođe i na sve građane Podgorice. Nećemo dozvoliti da se važne odluke donose bez Pokreta za Podgoricu, tako da će naš adekvatan odgovor uslijediti ubrzo” saopšteno je iz Pokreta za Podgoricu.

Odbornički klub Pokreta Evropa sad saopštio je sinoć da su predstavnici Pokreta za Podgoricu "uredno informisani" da se odlažu današnji neformalni razgovori. "Iako još uvijek bivše kolege iz PES-a nisu dostavile pisanu formu zahtjeva, iz razgovora se naslućuje da će predmet pregovora biti raspodjela funkcija. U međuvremenu je javnost iz redova Pokreta za Podgoricu dobila uvjeravanja da funkcije nisu uslov za saradnju u glavnom gradu, pa to pitanje nije bilo primat razmatranja u prethodnom periodu", naveli su u saopštenju.

Nakon martovskog raskola u PES-u na lokalnom nivou, tu partiju napustilo je pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i sa Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju. Oni imaju 11 odbornika (tzv. Blok 11) i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu. Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić, koji su napustili PES i koji su bliski predsjedniku države Jakovu Milatoviću, bivšem zamjeniku predsjednika PES-a.

Ranije je pet odbornika novoformiranog kluba tražilo da budu involvirani u sve organe uprave Glavnog grada, ali su iz PES-a to odbili. Ni iz Pokreta za Podgoricu ni iz PES-a ne žele da kažu koje funkcije odbornici Pokreta za Podgoricu traže.

Bonus video: