DF, PES i Demokrate: Smolović i Suljević najveći problem parlamentarne demokratije u Bijelom Polju

"Nezabilježeno je u parlamentarnim demokratijama da vlast najvećeg krivca za svoje loše rezultate i nesposobnost okrivi opoziciju"

4447 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Klubovi odbornika Demokratskog fronta, Pokreta Evropa sad i Demokrata u poručili su da su najveći problem parlamentarne demokratije u Bijelom Polju predsjednik Opštine Petar Smolović i čelnik lokalnog parlamenta Ernad Suljević.

"Saopštenjem DPS-a i satelita, lokalna vlast u Bijelom Polju nije pokazala ništa drugo osim straha da će im se desiti isto što i na državnom nivou, a to je neizbježni poraz. Nezabilježeno je u parlamentarnim demokratijama da vlast najvećeg krivca za svoje loše rezultate i nesposobnost okrivi opoziciju. A samo neki od rezultata su da građani Bijelog Polja u ovom trenutku plaćaju najveću cijenu u Crnoj Gori za parking, vodu i odvoženje smeća. Komunalno preduzeće bilježi nezapamćeno povećanje duga zbog kojeg se bježi od sjednice lokalnog parlamenta uprkos zakonskom roku da se njihov izvještaj usvoji do kraja marta. Jedino što su partije vlasti uspjele je da istumbaju sekretarijate da bi zadovoljili apetite svih koalicionih činilaca i da nastave sa partijskim zapošljavanjem. I dalje ne znamo ko i kako dobija tendere, kojim funkcionerima se plaćaju kamate na kredite i sve što ima veze sa parama krije se i od opozicje i od građana. Tu vam, gospodo iz vlasti, opozicija nije bila smetnja da napravite bolje rezultate, već isključivo vaša kompetencija. Ipak, budući da je postavljeno pitanje u vezi sa radom lokalnog parlamenta, najveći problem u njenom radu proizvodi nesnalaženje predsjednika Skupštine Ernada Suljevića u vođenju sjednica, zbog čega mu u tome pomaže predsjednik Opštine Petar Smolović, a Suljević mu uzvraća kršenjem poslovnika po Smolovićevoj želji. Situacija sa pretprošle sjednice kada je Suljević bez kolegijuma odlučio da prekrši dogovor i nastavi sa radom jedinstven je primjer nekolegijalnosti i bježanja od diskusije parlamentarne većine", navodi se u zajedničkom odgovoru tri kluba.

"I, na kraju, podsjećamo vas da smo upravo mi insistirali da se sjednice prenose putem videa, kako bi svi građani mogli da vide kako ih odbornici predstavljaju, ali i da vide kompetencije donosioca odluka u svim resorima. Očekujemo da će u narednom periodu veći broj građana pratiti sjednice parlamenta i nas u opoziciji to ni najmanje ne plaši", zaključuje se.

Bonus video: