Varhelji: Dobrosusjedski odnosi preduslov za članstvo u EU; Spajić: Očekujem da amandmani na rezoluciju budu prihvaćeni

Varhelji rekao da će Balkan do 2027. "biti spreman, ili bi mogao biti spreman, ili bi mogao učiniti sebe spremnim da se pridruži EU"

94834 pregleda 97 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2024. 12:34h

Prošlost ne smije definisati budućnost, već budućnost mora definisati prošlost, poručio je premijer Milojko Spajić, na pres konferenciji sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem u Kotoru.

On je rekao da je ovo region koji će biti dio Evropske unije. Istakao je da je u prethodnih mjesec dana bilo previše tema u regionu koje su vraćale u prošlost, a da treba gledati u budućnost.

Spajić je istakao da su imali konstruktivnu raspravu na panelu Samita, čiji je domaćin, a na kojem su lideri zemalja regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država danas razmatrali Plan rasta za Zapadni Balkan, a samit je organizovan pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Spajić i Varhelji
foto: Boris Pejović

Spajić je rekao da je Crna Gora centar regiona i da će dati sve kako bi se riješila multilateralna pitanja.

"Nećemo ostaviti nijedan kamen neprevrnut dok ne nađemo rješenja za sva multilateralna pitanja koja će u budućnosti olakšavati bilateralna pitanja. Razumijemo bol, teme koje opterećuju iz prošlosti, ali veoma mi je drago da smo svi okrenuti prema budućnosti i onome što nas sve spaja, a to su ekonomija i evropske integracije", poručio je Spajić.

Spajić i Varhelji
foto: Boris Pejović

Varhelji je kazao da Plan rasta više nije nacrt, nego daje mapu puta, da je veliki potencijal za region i da "pruža koristi prije prikljućivanja EU".

Istakao je da je ogromna promjena za poslovnu zajednicu o građane.

"Balkan mora da uživa benefite Plana rasta ako svi rade kao jedan", rekao je Varhelji.

Spajić i Varhelji, Oliver Varhelji
foto: Boris Pejović

Istakao je da će na kraju mandata EU biti spremna da primi nove članice.

"Do 2027, zbog Plana rasta i intenziteta pomoći iz ekonomskog i investicionog plana, uz reformske agende i dodatnu finansijsku pomoć, Balkan će biti spreman, ili bi mogao biti spreman, ili bi mogao učiniti sebe spremnim da se pridruži EU", poručio je.

"O Srebrenici odgovoreno više puta"

Spajić je, na pitanje da li će Crna Gora podržati i glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da li je genocid u Srebrenici neupitna činjenica, rekao kako misli da su ta pitanja odgovorena više puta.

"Sva bilateralna pitanja koja opterejuću region se rješavaju u prijateljskoj atmosferi. Zapadni Balkan je jedinstven, poslali smo lijepu poruku i svi bilateralni problemi koji su opterećivali multilateralne probleme... mislim da smo veoma blizu rješenja. Breakthrough je izvjestan. To su velike stvari koje su se upravo desile u Crnoj Gori. Sav napredak u budućnosti do Berlinskog procesa i drugih sastanaka, nadam se i u BiH u septembru, da ćemo imati sve tebilateralne probleme po strani i finansirati se na bolju evropsku budućnost".

Varhelji: Dobrosusjedki odnosi preduslov za članstvo u EU

Varhelji je, na pitanje TV Vijesti o protestnoj noti Hrvatske, istakao da su dobrosusjedki odnosi preduslov bilo kojem kandidatu za članstvo u EU.

"Vidim da je ovo pitanje osjetljivo, zato uvijek pitamo zemlje kandidate da se uključe još više u direktne razgovore sa članicama, to je veoma bitno kako bi odnosi napredovali do nivoa odnosa zemalja članica. Uvjeren sam da će se Vlada obratiti Hrvatskoj i da će se sve moguće različitosti razriješiti", kazao je evropskji komesar.

Spajić i Varhelji
foto: Boris Pejović

Na pitanje da li je Crnoj Gori potrebna rezolucija o Jasenovcu, Varhelji je kazao da ne želi da utiče na unutrašnja pitanja, te da je važno da svi poštuju i primijene donijete odluke.

Spajić: Očekujem da se amandmani prihvate

Spajić je rekao da očekuje da se crnogorski amandmani na Rezoluciju o Srebrenici prihvate.

"Saradnja između Crne Gore i Hrvatske su u stvari evropske integracije",kazao je Spajić.

Kaže kako je ubijeđen da će Crna Gora i Hrvatska imati najbolje odnose. "Ne sumnjam da ćemo te odnose dići na nivo neviđen od osamdesetih godina", dodao je, rekavši da mnogo toga možemo naučiti iz hrvatskog primjera. "Očekujem da ta saradnja funkcioniše savršeno", kazao je Spajić.

"Predložene reforme najambicioznije u regionu"

Spajić je istakao da su reforme koje je država predlozila u sklopu Plana rasta najambicioznije u regionu.

Spajić i Varhelji
foto: Boris Pejović

"Ne plašimo se izazova i teških zadataka. Suština nije samo povlačenje novca, nego da će region postati dio jedonstvenog tržišta i dio EU", kazao je premijer.

Bonus video: