Spajić i O'Brajen: Crna Gora je faktor stabilnosti i pouzdana saveznica SAD na Zapadnom Balkanu

"Svakim danom Crna Gora dodatno potvrđuje svoj međunarodni kredibilitet, a svakom reformom je i sve bliža izvjesnoj evropskoj perspektivi”, poručio je Spajić

6099 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je faktor stabilnosti i pouzdana saveznica Sjedinjenim Američkim Državama na Zapadnom Balkanu, poruka je sastanka premijera Milojka Spajića sa pomoćnikom američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom, saopšteno je iz Spajićevog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, jedna od tema susreta bio je i Plan rasta zbog čega su se lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije okupili u Crnoj Gori kako bi razgovarali o paketu podrške vrijednom šest milijardi eura u grantovima i povoljnim kreditima.

Spajić je da je Crna Gora pripremila vrlo ambiciozan plan reformi koje će sprovesti na planu približavanja Jedinstvenom evropskom tržištu.

Stoga je, kako je kazao, Plan rasta jedna od najbitnijih stvari za Crnu Gora koja će sa tržišta od pola miliona izaći na tržište od pola milijarde ljudi.

"Svakim danom Crna Gora dodatno potvrđuje svoj međunarodni kredibilitet, a svakom reformom je i sve bliža izvjesnoj evropskoj perspektivi”, poručio je Spajić.

O'Brajen je iskazao zadovoljstvo dinamikom kontakata sa Spajićem i kazao da Crna Gora nesumnjivo napreduje ka Evropskoj uniji, kao i da u tom smislu ima punu podršku SAD.

"Crna Gora je pouzdana članica NATO-a, a siguran sam, isto tako i buduća članica Evropske unije koja je svima snažan oslonac u regionu”, istakao je O’Brajen.

"Tokom susreta je bilo riječi o aktuelnim prilikama i ukazano na značaj dijaloga među liderima Zapadnog Balkana u pravcu ostvarenja zajedničkih interesa. Samit koji je održan danas u Kotoru, bio je dobra prilika i za jačanje međususjedske saradnje, saglasni su sagovornici", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: