Bar: Buka noću često bude neizdrživa

Barski odbornici raspravljali o Odluci o radnom vremenu - za produženo radno vrijeme lokali će plaćati posebnu naknadu, a većina ugostiteljskih objekata ne ispunjava minimalne tehničke uslove...

6921 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić
Sa sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić

Odbornici iz različitih partija izrazili su na ovonedjeljnoj sjednici barske skupštine, na kojoj se raspravljalo i o Odluci o radnom vremenu, nezadovoljstvo zbog glasne muzike iz lokala, dok je odbornica Demokrata predložila je smanjenje radnog vremena.

Sekretar Sekretarijata za privredu Marina Trceta kazala je da je radna grupa napravila predlog odluke jer je u prethodnom periodu bilo mnogo pritužbi građana i privrednika koje su se ticale članova prethodne odredbe.

“Pooštreni su uslovi za sticanje prava na produženo radno vrijeme, povećali smo kaznene odredbe, u dijelu novina je naknada koja će se utvrditi rješenjem predsjednika opštine koja će se obračunavati za produženo radno vrijeme”, kazala je Trceta.

Odbornica Demokratske Crne Gore Valentina Minić kazala je da buka iz ugostiteljskih objekata najveći problem za građane, jer većina njih živi u stambenim zgradama u sklopu kojih posluju kafići.

Minić je dodala da je ta odluka Baru neophodna, te da su na javnoj raspravi dobili najvažnije sugestije, od građana, stanara zgrada i predstavnika Udružena paraplegičara Bar.

“Ja sam u ovoj odluci razumjela da lokali u sastavu zgrada mogu da rade po ljetnjem vremenu do jedan uveče, a po zimskom do 24 časa. Mislim da je to zaista neprihvatljivo. Samo razmotrite kako bi vama bilo da živite u zgradi i da se ispod vašeg stana nalazi kafić koji može da radi do jedan sat uveče”, kazala je ona.

Zbog toga, misli ona, treba vrijeme ograničiti na 23 časa zimi i 24 časa ljeti, da se nađe kompromisno rješenje sa stanarima zgrada.

Minić je kazala da joj se već dvije godine obraćaju stanari zgrada u jednoj barskoj ulici jer u komunikaciji sa komunalnom policijom nijesu mogli da riješe problem, te da su joj objašnjavali da trpe agoniju zbog buke. Većina objekata, kako je navela, nema zvučnu izolaciju ni limitatore buke.

Sa njom je saglasna i Milena Božović iz partije Biram Bar koja je kazala da se većina sugestija sa javne rasprave ticala buke i vike iz lokala, a posebno onih u stambenim zgradama. Istakla je da je Bar turistički grad i da treba građanima pružiti sadržaj ali i pronaći rješenje koje neće građanima remetiti mir u vremenu koje je predviđeno za odmor.

Ona je pitala da li će ova Odluka pomoći Komunalnoj policiji u vršenju kontrole buke i koliko su primjedbi ove vrste imali u protekloj godini. Istakla je da bi naknada koja se odnosi na produženje radnog vremena trebalo da bude veća.

Trceta je odgovorila da je takvih primjedbi bilo osam, uglavnom za vrijeme praznika, te da je prethodna odluka više išla u korist investitorima nego građanima, te da je ona primila mnogo građana ispred pojedinih naselja koji su imali žalbe te vrste.

“Svi smo mi bili mladi. Mi u našem gradu nemamo nigdje da ponudimo našoj omladini da imamo to slobodno vrijeme. Mi smo imali veliki broj nesreća na magistralnom putu Bar - Podgorica jer naši mladi idu u druge gradove u izlaske”, poručila je ona.

Naglasila je većina ugostiteljskih objekata ne ispunjava minimalne tehničke uslove, te da su svi lokali koji se nisu njima obraćali a izvodili su muziku, bili kažnjeni od Komunalne policije.

Postoje, kazala je ona, oni lokali koji su van gradske zone i ne ugrožavaju javni red i mir. Naglasila je da su uslovi za produženo radno vrijeme toliko pooštreni da ona sumnja da će iko moći da ih ispuni.

Ivan Pekić iz Komunalne inspekcije je kazao da oni daju svoj maksimum sa ljudstvom koje imaju. Istakao je da se suočavaju sa brojnim problemima koji odbornici i građani ne vide, a jedan od tih je komunikacija sa kućom koja je zadužena za postavljanje limitatora u lokalima.

“Većina građana koja traži da im se ugradi limitator je ograničena zato što jedna licencirana kuća ima primat da ih ugrađuje u cijeloj Crnoj Gori onda, pa oni čekaju dugo da se ti limitatori ugrade”, Kazao je Pekić i dodao da ima onih koji ih nijesu ugradili iz opravdanih razloga.

On misli da limitatore ne treba mijenjati, te da su na mjestu, ali ono što građani ne znaju je da se visina buke u nekom objektu mjeri pet metara od fasade i kada su zatvorena vrata. Zbog toga, u trenutku mjerenja buke ona uvijek bude u propisanoj mjeri.

Problem buke, po njegovim riječima, posebno je istaknut u Sutomoru.

Minić je podsjetila da je 65 decibela dozvoljena jačine buke u lokalnima, te da hronična izloženost svemu većem od toga može dovesti do razvoja depresije i nervoze, utiče na kardiovaskularni sistem, na srce… Darko Janković iz Pokreta Evropa sad kazao je da usled buke jačine 150 decibela dolazi do trajnog oštećenja sluha a na 180 decibela nastupa smrt. Naglasio je da je Odlukom o radnom vremenu predviđeno da kazina i lokali sa igrama na sreću mogu da rade 24 časa, te da su tako stalno dostupni svim građanima, turistima i putnicima.

Njega je zabrinula informacija da je Crna Gora u 2023. godini imala profit od igara na sreću od 151 milion eura. Kako je kazao, nije protiv toga da se ostvaruju profiti iz određenih branši ali nije zadovoljan činjenicom da se kockarnice i kladionice nalaze uz svaki put kojim prolaze građani i njihova djeca. Pitao je da li je ovaj način neprestanog rada utvrđen nekim zakonom ili je to dozvoljeno od strane lokalne uprave.

Glasovima 18 poslanika usvojena je Odluka, uz usmeni dogovor i konstataciju da će se nakon glasanja unijeti izmjene i dopune koje su predložili odbornici, a sekretarka za privredu usvojila.

Kazne od 200 do 10.000 eura

Branislav Nenezić (SD), šef Skupštine opštine Bar, je kazao da je njegov brat promijenio mjesto stanovanja zbog lokala u zgradi, te da je svjestan problema. Ova odluka je, po njegovom mišljenju, jedna od najnezahvalnijih jer zna koliko je teško doći u kasne večernje sate i tražiti da se odluka ispoštuje.

“Svi moramo imati sluha i razumijevanja, posebno jer nam predstoji turistička sezona. Treba imati razumijevanja za ugostitelje koji plaćaju porez i dijelom su turistička ponuda našeg grada. Imali smo situacije da zbog neusklađenog rada opštinskih i državnih službi dođe kruzer i zatekne zatvorene terase. Mislim da ni to nije dobro”, poručio je Nenezić.

U dijelu Odluke, o kojoj se raspravljalo, koji se odnosi na kaznene odredbe došlo je do značajnih promjena u odnosu na prethodnu Odluku, koje se tiču kaznene politike na način što su uvećane novčane kazne koje se odnose na pravna lica u iznosu od 500 eura do 10.000 eura, dok su novčane kazne za preduzetnike propisane u iznosu od 200 eura do 3.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 150 do 10.000 eura, kao i za fizičko lice u iznosu od 200 eura do 1.000 eura.

Ne piše koliko će koštati dozvola za produženo radno vrijeme već da se “za produženje radnog vremena utvrđuje se naknada posebnim rješenjem”.

Bonus video: