PES: Nekorektni komentari zvaničnika Srbije skoro usaglašeni sa bivšim prijateljima iz sadašnje crnogorske opozicije

"Umjesto što pojedinci dijele lekcije o rezolucijama, svrsishodnije bi bilo da se svi posvetimo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore, ukoliko za to nije uslov povratak DPS-a, iako znamo koliko je dobrog za Crnu Goru i srpski narod uradila ta partija za tri decenije", saopštio PES

26034 pregleda 197 reakcija 81 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni sa nekadašnjim prijateljima iz sadašnje crnogorske opozicije, saopštio je Pokret Evropa sad (PES).

Takođe, dodaju, te reakcije su "besmislene ako uzmemo u obzir da je Srbija propustila mogućnost da sama reaguje" i amandmanima koriguje inicijalni tekst rezolucije koja je na dnevnom redu Ujedinjenih nacija.

"Neprincipijelnost pojedinih zvaničnika Srbije ogleda se i u tome što reaguje na račun rada aktuelne Vlade Crne Gore, a ćutali su i sarađivali sa Vladama DPS-a i Dritana Abazovića, što nažalost govori da aktuelna vlast u Srbiji ima jako čudne aršine", navodi se u saopštenju.

"Očigledno im nije smetala deklaracija o Srebrenici iz 2009. godine. Podsjetićemo javnost da su na sedmi kogres DPS-a dolazili predstavnici SNS-a i slali pozdravne poruke, Đukanovićev režim nazivali prijateljskim, a samog Đukanovića političarem od koga treba učiti", dodaje PES.

Zato ne čudi, kako su kazali, što su se iz DPS-a "pozivali na izjave čak i predsjednika Srbije kao krunski dokaz za umiješanost lidera DF-a u navodnom državnom udaru oktobra 2016. godine."

"Samo pola godine kasnije, u februaru 2017. godine upravo su sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Duško Marković isticali da dvije države imaju najbolje odnose u posljednjih 20 godina, te da se odluke Crne Gore ne doživljavaju kao prijetnja Srbiji. Možda sada neki zvaničnici iz Beograda žude za tim starim vremenima", saopštio je PES.

Takođe, kako su kazali, onima koji kritikuju aktuelnu Vladu u Crnoj Gori nije smetao stav Abazovićeve Vlade niti njenih članova u vezi sa genocidom o Srebrenici, pa "ni činjenica da su je izabrali oni koji su tri decenije vladali u Crnoj Gori."

"Imali su toliko razumijevanja za unaprjeđenje saradnje, čak do mjere da su neki ministri Abazovićeve Vlade, koji su lično prisustvovali i komemoracijama u Potočarima, dobijali Orden srpske zastave drugog stepena. Stoga, samo podsjećamo koliko su pojedini funkcioneri iz zvaničnog Beograda blagonaklono ćutali i unaprjeđivali saradnju dok su njihovi prijatelji Abazović i DPS bili na vlasti i usvajali rezolucije o Srebrenici", navodi se u saopštenju.

"Umjesto što pojedinci dijele lekcije o rezolucijama, svrsishodnije bi bilo da se svi posvetimo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore, ukoliko za to nije uslov povratak DPS-a, iako znamo koliko je dobrog za Crnu Goru i srpski narod uradila ta partija za tri decenije", zaključuje PES.

Bonus video: