"Budva može bolje": Fokusiraćemo se na stvaranje pozitivnog doživljaja i izgradnju efikasne uprave

"Budva, zbog svoje veličine i geografskog položaja, može da digitalizuje većinu svojih javnih usluga i na taj način postane lider u primjeni smart city koncepta u Crnoj Gori", navode iz liste "Budva može bolje". Kažu i da će festival "Pjesma Mediterana" biti obnovljen i "vraćen na scenu s novim sjajem i energijom"

2769 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Budva može bolje
Foto: Budva može bolje

Program razvoja "Čista desetka” ima jednostavan cilj - vratiti gradu staru slavu kao turističkom i ekonomskom središtu Crne Gore, saopštila je lista "Budva može bolje".

"Fokusiraćemo se na stvaranje pozitivnog doživljaja, te izgradnju efikasne uprave koja pruža visokokvalitetne usluge građanima, turistima i privredi. Privlačenjem vodećih hotelskih brendova i olakšavanjem poslovnog okruženja, otvorićemo vrata za investicije, kako stranim tako i domaćim investitorima. Digitalizacijom lokalne samouprave ubrzaćemo procese i postaćemo pouzdan partner svima koji žele da budu dio uspješne budućnosti Budve", navodi se u saopštenju.

Kažu da će pokrenuti inicijativu za hitne izmjene "čitavog seta zakona", kojim će omogućiti bržu legalizaciji objekata i pokretanje novog investicionog ciklusa.

"Dodijelićemo po 10.000 eura bespovratnih sredstava izdavaocima privatnog smještaja za podizanje nivoa kvaliteta usluge i bolje kategorizacije, smanjićemo nivo poreza na nepokretnost za 20%, zalagaćemo se za vraćanje stope PDV-a u ugostiteljstvu na 7%, za razvoj ženskog preduzetništva i zanata izdvojićemo milion eura, pomoći ćemo našim sugrađanima da dobiju pravično obeštećenje za oduzetu zemlju na teritoriji opštine Budva, osnovaćemo poseban opštinski organ koji će se baviti novim investitorima i investicijama, osnovaćemo poseban opštinski organ za podršku i pomoć građanima Budve pri legalizaciji objekata i uticaćemo na izgradnju i rekonstrukciju postojećih hotelsko-turističkih kapaciteta visoke kategorije", dodaje se.

Navode da pametan grad znači digitalno upravljanje javnim gradskim saobraćajem i komunalnim servisima kao što su parking, rasvjeta, vodosnabdijevanje, u cilju efikasnog upravljanja resursima, smanjenja zagađenja, povećanja protočnosti saobraćaja, i posljedično, poboljšanja kvaliteta života u urbanoj sredini.

"Budva, zbog svoje veličine i geografskog položaja, može da digitalizuje većinu svojih javnih usluga i na taj način postane lider u primjeni smart city koncepta u Crnoj Gori. Planiramo da sprovodimo monitoring u svim oblastima rada gradske uprave, da unaprijedimo urbanu mobilnost, koja će smanjiti pritisak na Stari grad i šetalište", navodi se u saopštenju.

Muzički festival "Pjesma Mediterana", poručuju iz liste "Budva može bolje", će biti obnovljen i "vraćen na scenu s novim sjajem i energijom".

"Oživjećemo ovu tradiciju koja je predstavljala vrhunski kulturni događaj, privlačeći talentovane izvođače i publiku iz cijelog regiona. Ovaj festival će biti prilika za promociju mladih talenata i afirmaciju domaće muzičke scene. Obnavljanjem budvanskog festivala podstičemo lokalnu privredu i turizam. Stoga, obezbijedićemo finansijsku podršku i olakšice za učesnike, kao i promociju festivala kako bi privukli što veći broj posjetilaca i turista u Budvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: