Režiser "Društva mrtvih pjesnika" Piter Vir dobija nagradu za karijeru na filmskom festivalu u Veneciji

"Venecijanski filmski festival i njegov Zlatni lav dio su folklora našeg zanata. Biti istaknut kao dobitnik za životno djelo kao režiser je velika čast", rekao je Vir

3189 pregleda 0 komentar(a)
Vir, Foto: Reuters
Vir, Foto: Reuters

Piter Vir, australijski režiser "Društva mrtvih pjesnika" i "Trumanovog šoua", biće nagrađen za svoju karijeru na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, saopštili su u organizatori, javlja Rojters.

'Društvo mrtvih pjesnika'
"Društvo mrtvih pjesnika"foto: Screenshot/Youtube
'Trumanov šou'
"Trumanov šou"foto: Screenshot/Youtube

Vir (79) je napravio svoj međunarodni proboj sa umjetničkim klasikom iz 1975. "Piknik na visećoj stijeni", prešavši na rad u Holivudu 1980-ih.

'Piknik na visećoj stijeni'
"Piknik na visećoj stijeni"foto: Screenshot/Youtube

Njegovi drugi zapaženi filmovi uključuju "Svjedoka" iz 1985. sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi i pomorski ep "Komandant i vojskovođa" iz 2003. sa kolegom iz Australije, Raselom Krouom, u glavnoj ulozi. Dobio je počasnog Oskara 2022. i u Veneciji će dobiti Zlatnog lava za životno djelo.

'Svjedok'
"Svjedok"foto: Screenshot/Youtube
'Komandant i vojskovođa'
"Komandant i vojskovođa"foto: Screenshot/Youtube

"Venecijanski filmski festival i njegov Zlatni lav dio su folklora našeg zanata. Biti istaknut kao dobitnik za životno djelo kao režiser je velika čast", rekao je Vir u saopštenju.

Zlatni lav
Zlatni lavfoto: Screenshot/Youtube

Venecija je domaćin najstarijeg filmskog festivala na svijetu na svom ostrvu Lido. Njegovo 81. izdanje trebalo bi da traje od 28. avgusta do 7. septembra, a filmovi u konkurenciji biće objavljeni u julu.

Ostrvo Lido
Ostrvo Lidofoto: Screenshot/Youtube

Bonus video: