Kraljević Ćalasan u bordu direktora EEF-a

Crna Gora ima predstavnika u vrhu Evropske e-sport federacije

48994 pregleda 10 komentar(a)
Mia Kraljević Ćalasan u bordu direktora Evropske e-sport federacije, Foto: Privatna arhiva
Mia Kraljević Ćalasan u bordu direktora Evropske e-sport federacije, Foto: Privatna arhiva

Direktorica NVO 4Future, koja se bavi edukacijom u sklopu Saveza elektronskih sportova Crne Gore i organizovanjem gaming konferencija Mia Kraljević Ćalasan, izglasana je na OGM Evropske e-sport federacije (EEF) za bord direktora.

Kraljević Ćalasan imenovana je ispred Saveza elektronskih sportova Crne Gore te će naredne četiri godine raditi na razvoju e-sporta u EEF-u i pomoći rast e-sporta i gejminga u Crnoj Gori, Adria regionu i Evropi.

“Ovo je veliki uspjeh za naš Savez koji je posljednjih godina uradio velike stvari za targetiranje Crne Gore kao e-sport i gejming destinacije i nadamo se da ćemo ovim tempom samo nastaviti”, siguran je predsjednik SESCG-a Filip Šoć.

On je istakao da je itekako značajno imati nekoga iz Crne Gore u bordu Evropske federacije.

“Sad sve ono što smo pričali - da smo vodeći u Evropi u svijetu e-sporta i gejminga, ima smisla. Mislim da sa te pozicije može još više da se utiče na jačanje esporta i gejminga kod nas i u regionu”, dodaje Šoć.

Kao neko ko je svoj rad u gaming industriji posvetio edukaciji, primarni posao Kraljević Ćalanas, siguran je Šoć, u Evropskoj federaciji biće posvećen upravo ovoj oblasti.

“Ono što radimo u Crnoj Gori i širimo u Adria regionu, možemo da širimo na Evropu. Pogotovo ako uzmete u obzir da određene države već imaju neke svoje programe, koji s dobrom komunikacijom i organizacijom mogu da se naprave pod jednom krovnom organizacijom i kao takav ponude svim državama u Evropi. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je edukacija u e-sportu i gejmingu budućnost ove industrije”, smatra on.

Novi predsjednik EEF-a je Andrzej Krasnički, bivši predsjednik Olimpijskog komiteta Poljske i istaknuti član evropskog Olimpijskog komiteta, a sagovornik Vijesti je ubijeđen da će novoizabrani predsjednik svojim učešćem u radu EEF-a doprinijeti još bržem rastu e-sporta u Evropi, te pripremiti Evropsku federaciju za učešće na Mediteranskim igrama u Italiji 2025. godine i evropskim Olimpijskim igrama u Turskoj 2027. godine, te da će ostvariti i bolju saradnju sa svjetskim federacijama.

Mia Kraljević Ćalasan, uspjeh za crnogorski gejming
Mia Kraljević Ćalasan, uspjeh za crnogorski gejmingfoto: Privatna arhiva

Na OGM Evropske e-sport federacije učestvovali su predstavnici 44 zemlje Evrope, a pored Kraljević Ćalasan za bord su izabrani i Sami Kaidi (Švedska), Elin Jojung Moen (Norveška), Boban Totovski (Makedonija), Karol Cagan (Slovačka), Čester King (Velika Britanija).

Predstavnici borda su imali priliku da posjete palatu predsjednika Poljske i razgovaraju s Andžejom Dudom koji je dao podršku EEF-u za dalji razvoj i napredak e-sporta u Evropi i domaćinstvo Evropske federacije naredne četiri godine u Varšavi. Ovo je korak dalje za Poljsku e-sport federaciju koja je prošle godine prvi put u istoriji e-sporta u sklopu evropskih Olimpijskih igara bila domaćin ovog takmičenja.

Bonus video: