Podgorički rok sastav Breed: Ne robujemo žanrovskim određenjima

Grupa Breed objavila debitantsko izdanje, EP pod nazivom “1/2”, koje je naišlo na pozitivan prijem kod publike i kritike

4598 pregleda 95 reakcija 3 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Crnogorska rok scena odnedavno je bogatija za još jedno izdanje. Podgorička grupa Breed je objavila svoje debitantsko izdanje, EP pod nazivom “1/2”, naišlo je na pozitivan prijem kod publike i kritike, ne samo u Crnoj Gori, pa je tako i srpski muzički kritičar Branimir Lokner ocijenio da je u pitanju djelo iskusnih muzičara koji znaju šta žele.

Kao što i samo ime izdanja sugeriše, ovo je tek prvi korak i uskoro se može očekivati nastavak EP-a, jer bendu ne nedostaje materijala nakon tri godine rada prije objavljivanja debija.

“Bend je nastao 2020, osnovali smo ga ja i Filip Radević (bubnjevi). Ubrzo nam se na gitari i vokalu pridružio Filip Đurašković i odmah smo počeli da džemujemo na neke postojeće teme i shvatili da se muzički dobro razumijemo”, priča basista i vokal Ivan Jokanović.

Loknerov utisak da su u pitanju iskusni muzičari bio je ispravan, budući da su Jokanović i Radević publici od ranije poznati iz grupe Beatz & Rhymes, dok je Radević sa Đuraškovićem bio i u grupi Emily Rose. Bila je to značajna osnova za autorski rad Breeda, a pjesme konačan oblik dobijaju nakon što im se pridružio gitarista Đuro Masoničić.

Svoj zvuk Podgoričani opisuju kao kombinaciju različitih žanrova, od ambijentala, preko bluza i soula do eksperimentalnog roka. Radević kaže da su za prvo izdanje birali kompozicije koje su po ambijentu bliske.

“Kada smo konačno došli do željene forme, otišli smo kod našeg prijatelja Andrije Pejovića u studio i snimili ove numere. Naravno, i u toku snimanja je bilo novih momenata, tako da smo i tu doradili određene djelove numera, jer je rad sa Andrijom uvijek inspirativan i s obzirom da nas poznaje, imao je uticaj na konačni proizvod, i kao snimatelj i kao producent i kao gostujući prateći vokal. Na perkusijama je gostovao i naš prijatelj i iskusni bubnjar i perkusionista Vladimir Nikolić, koji je dodao svoj pečat na sve tri kompozicije”, priča bubnjar.

Đurašković ističe da su zadovoljni dosadašnjim prijemom pjesama i da im je važno da njihova djela stignu do što šire publike raznolikih muzičkih ukusa.

“Dobili smo dosta povratnih informacija i to nam je jako važno za dalji rad. Promocija je tek počela, tako da se nadamo da ćemo dobiti još puno kritika, a i sugestija, jer svakako nismo zatvoreni za spoljne uticaje... Svakako nam je važno da smo se našli na Loknerovom sajtu recenzija ‘Time Machine’, jer pratimo njegov rad. U pitanju je čovjek koji još uvijek otkriva jako talentovane bendove iz regiona i cijelog svijeta”, objašnjava on.

Breed je zagolicao maštu slušalaca i sad se očekuje EP “2/2” koji bi trebalo da izađe tokom ove godine. Iz benda kažu da se može očekivati sličan ambijent i forma kao na prvom izdanju, dakle kombinacija žanrova i pjesme sa tekstom, ali i bez teksta.

“Ne robujemo žanrovskom određenju, nećemo se ograničavati, već ćemo se voditi impulsom koji kod nas bude prisutan tokom rada na kompozicijama. Što se tiče tekstova, kad je prisutno razmišljanje ‘može, a ne mora’, jer nam je jako važno da tekst na najbolji mogući način komunicira sa muzikom i da zajedno pričaju istu priču... Kad kažem ‘tekst ne mora’, mislim na momenat stvaranja čisto instrumentalne muzike koji nam je svima blizak i nemamo neki pritsak da u kompoziciji mora da bude prisutan i tekst”, objašnjava Masoničić.

Osim nastavka EP-a, bend planira da objavljeni, ali i neobjavljeni materijal planira da promoviše na svirkama, a nada se i pozivu nekog od festivala u narednom periodu.

Svjedočimo rastu crnogorske scene

Crnogorski muzičari često pričaju o tome da je naša mala scena prilično aktivna i kvalitetna, posebno ako se uzmu u obzir uslovi u kojima funkcioniše, ali da medijska pažnja nije uvijek adekvatna. Sličnog je stava i Jokanović.

“Mislim da svjedočimo rastu crnogorske scene. Kad kažem rok, mislim i na ostale žanrove: hip hop, alternativa, metal... Pojavljuju se novi bendovi, i to žanrovski šaroliki. Ima tu i tvrđeg i mekšeg zvuka, a čini nam se da je opet u ekspanziji hip hop. Utisak je da je sve podignuto na malo veći nivo i da se snima dosta više spotova nego ranije, kao i da se polako podiže svijest muzičara da moraju malo više da se angažuju kako bi bili prisutni u medijima. Jer mediji, po običaju, i dalje u prvi plan stavljaju regionalnu scenu, koja je zaista još uvijek vidljivija od domaće, jer se i više ulaže i ozbiljnije radi. Uglavnom, zadovoljni smo da dobijamo pomalo prostora i nadamo se da ćemo, ukoliko budemo nastavili sa radom, doći do publike do koje i treba da dođemo”, zaključuje Jokanović.

Bonus video: