Bogavac: EK ukazala da je Crna Gora umjereno pripremljena za oblast javnih nabavki

„U obavezi smo da sprovodimo obuku i stručno osposobljavanje, jačamo sertifikaciju službenika za javne nabavke. Imamo 616 naručilaca, a oko 400 sertifikovanih službenika za javne nabavke. Postoji deficit. U obavezi smo da se kadrovski, stručno i tehnički ojačamo za sve radne zadatke koji nam slijede“, rekla je Bogavac u Sutomoru

176 pregleda0 komentar(a)
Mara Bogavac, Foto: Prcentar.me
09.12.2016. 18:15h

Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama trebalo bi u narednom periodu da oforme nabavne službe i povećaju broj sertifikovanih službenika za javne nabavke.

To je danas saopštila pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke, Mara Bogavac na konferenciji „Javne nabavke u Crnoj Gori – Gdje smo sad i šta nas čeka“.

Ona je rekla da je Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku ukazala da je Crna Gora umjereno pripremljena za oblast javnih nabavki.

Kako je rekla, nakon otvaranja Poglavlja 5, ostvaren je određeni napredak.

„U obavezi smo da sprovodimo obuku i stručno osposobljavanje, jačamo sertifikaciju službenika za javne nabavke. Imamo 616 naručilaca, a oko 400 sertifikovanih službenika za javne nabavke. Postoji deficit. U obavezi smo da se kadrovski, stručno i tehnički ojačamo za sve radne zadatke koji nam slijede“, rekla je Bogavac u Sutomoru.

Preporuke EK su da, kako je navela, Uprava implementira Strategiju razvoja sistema javnih nabavki od 2016-2020. godine.

„U obavezi smo da izradimo novi zakone o javnim nabavkama, o javno-privatnom partnerstvu i u oblasti koncesija. Ova dva zakona polako se upliću u Zakon o javnim nabavkama“, ukazala je Bogavac.

Crna Gora je, kako je kazala, u obavezi da jača administrativne kapacitete Državne komisije, Uprave za javne nabavke, Uprave za inspekcijske poslove, kao i kapacitet u oblasti javnih nabavki samog naručioca.

„U obavezi smo da realizujemo projekte vezane za elektronske javne nabavke, jačamo monitoring ugovora, kako sa aspekta ekterne kontzrole, tako i sa aspekta interne kontrole“, rekla je Bogavac.

Ona je kazala da je Uprava u obavezi da jača nadzor i da unaprijeđuje izvještaje u postupcima javnih nabavki, kao i da naručioci jačaju unutrašnje kapacitete, radi praćenja realizacije ugovora.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Zoran Živković, rekao je da je ta institucija prešla važne korake na putu sazrijevanja u snažno institucionalno tijelo koje, kako je istakao, omogućava efikasan sistem pravne zaštite učesnika u postupcima javnih nabavki.

„Međutim, ostvareni rezultati ne smiju biti razlog za predah. Veliki posao je tek pred nama, jer je u toku izrada novog zakona o javnim nabavkama, koji će kroz poboljšanje normativnih rješenja omogućiti efikasniji sistem javnih nabavki, a takođe što veći stepen kompatibilnosti sa evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti“, rekao je Živković.