Osjetljivi odnosi Kina-Tajvan-SAD: Može li doći do novog Hladnog rata?

U tekstu čiji je autor Džang Baohui, profesor političkih nauka i direktor Centra za azijsko-pacifičke studije na Univerzitetu Lingnan u Hong Kongu, upozorava se da Tramp time rizikuje da izazove neprijateljsku reakciju Kine i ponovo razbukta najopasnije žarište u Aziji

0 komentar(a)
Donald Tramp, Cai Ing-ven, Foto: Reuters
04.12.2016. 12:17h

Novi predsjednik SAD Donald Tramp je telefonskim razgovorom s tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven pobudio opravdane spekulacije o posljedicama tog poteza po budućnost odnosa SAD sa Kinom i Tajvanom, navodi danas Si-En-En.

U tekstu čiji je autor Džang Baohui, profesor političkih nauka i direktor Centra za azijsko-pacifičke studije na Univerzitetu Lingnan u Hong Kongu, upozorava se da Tramp time rizikuje da izazove neprijateljsku reakciju Kine i ponovo razbukta najopasnije žarište u Aziji.

Sudeći po prvoj reakciji ministravanjskih poslova Kine Vang Jia, Peking se izgleda opredijelio za uzdržan odgovor, konstatuje se u tekstu.

Vang je, umjesto toga, kritikovao Tajvan zbog "prljavih trikova" radi manipulisanja odnosima između Tajpeja i Vašingtona.

U tekstu na sajtu Si-En-En-a se ukazuje da bi telefonski razgovor Trampa i Cai mogao da pruži važne nagovještaje o tome kako će novi predsjednik SAD donositi spoljnopolitičke odluke.

"Izgleda da ovaj razgovor potvrđuje očekivanja u širokim krugovima da Tramp neće moći da u osjetljivim pitanjima diplomatski postupa. Umjesto toga, njegova impulsivnost mogla bi da dovede do neočekivanih posljedica i šoka u stranim prijestonicama", navodi autor teksta.

On povlači paralele između Trampovog razgovora s tajvanskom predsjednicom i "toplih riječi" koje je uputio pakistanskom premijeru Navazu Šarifu u srijedu, a koje bi, kako autor ocenjuje, mogle da izazovu ogorčenost u mnogim krugovima u Indiji.

"Oba slučaja nagovještavaju da će svijet možda morati da se navikne na manje disciplinovanog američkog predsjednika koji nije obavezan, ili ne želi da bude obavezan, tradicionalnim diplomatskim pravilima i normama koje bi važile za nekog drugog predsjednika SAD", ocjenjuje se u tekstu.

Ovakav scenario, dodaje se, ne sluti na dobro kad je riječ o odnosima SAD i Kine, koji su proteklih godina obilježile tenzije u usponu, te nedostatak međusobnog strateškog nepovjerenja odnose između njih vodi u pravcu novog Hladnog rata.

"U tom kontesktu, najgore što bi se moglo dogoditi podrazumijeva akcije ili riječi bilo koje od strana koje bi dodatno proširile njihovo uzajamno strateško nepovjerenje. Tramp stoga mora da nauči kako da postane disciplinovaniji i diplomatski umješniji predsjednik što se tiče visoko osjetljivih trilateralnih odnosa na relaciji Peking-Tajpej-Vašington", ističe autor teksta.

Trampova administracija bi trebalo da se kloni slanja pogrešnih signala vladi tajvanske predsjednice jer bi je to samo ohrabrilo da nastavi sa još smjelijom revizionističkom politikom osporavanja politike "jedne Kine", što bi zauzvrat povećalo rizik od direktnog vojnog sukoba Kine i SAD.

"Rat u zapadnom Pacifiku je posljednje što bi Peking i Vašington željeli, pa je u interesu SAD da nastave da obuzdavaju revizionističke tendencije Tajvana dok istovremeno odvraćaju Peking od jednostranog mijenjanja statusa kvo silom", zaključuje se u tekstu.