URA: Čekamo odluku SNP-a u Kotoru - opozicija ili DPS

"Ostaje nam da se nadamo da će i jučerašnji predlog Andrije Popovića dobiti isti epilog kao i svi dosadašnji predlozi i pokušaji opozicije u pregovorima sa SNP-om, a to je i da će i njemu biti upućen isti uslov kao i SDP-u. Dakle, da prvo liberali podnesu ostavke u vlasti pa da se tek onda može razgovarati o njegovom predlogu"

11 komentar(a)
Ljiljana Popović Moškov, Foto: URA
03.12.2016. 11:48h

SNP bi trebao da na svojim organima u najskorije vrijeme, a najdalje do kraja sljedeće sedmice donses definitivnu odluku da li želi da sa opozicijom smjeni DPS u Kotoru, saopštila je predsjednica odbora kotorske URA, Ljiljana Popović Moškov.

Moškov je dodala da je napuštanje sjednice kotorskog parlamenta od strane 14 odbornika (DF, Demokrate, SDP i URA) na jučerašnjoj sjednici nije bio „nedemokratski čin“ i nije bilo „indikativno“, kako su medijima izjavili neki od lokalnih političara, već je to bila jasna poruka rukovodstvu lokalnog SNP-a.

"Od dana održavanja izbora pa do danas, ove opozicione stranke su sa punim uvažavanjem i respektom prema SNP sazivali sastanke pozivali ih i pokušavali započeti pregovore. Međutim, čelnici SNP su prvo odbili da potpišu zajednički dokument o tome da neće pregovarati sa DPS-om o formiranju vlasti, a zatim postavili uslov u vezi ostavki članova SDP i zahtjev da SDP ne uđe u novu vlast već da istoj da manjinsku podršku.Pozivanje na ovakve uskostranačke principe, za nas iz opzicije nije i ne može biti opravdani argument zbog kojeg bi se mogli dovesti u pitanje opozicioni pregovori. Smatramo da je princip smjene DPS prioritetan princip, pogotovo ako ste na njemu zadobili povjerenje birača na izborima. To je ovdje slučaj i to svi znamo. Bilo koji drugi princip postaviti ispred tog je u najmanju ruku neodgovorno i neozbiljno prema sopstvenim biračima", kazala je Popović Moškov.

Predsjednica kotrske URA, je napomenula da su u Kotoru pokušavali strpljivo, bez javnih prozivki i na sastancima, istaći koliko je važno da opozicionari svi skupa formiraju novu vlast, birajući najkvalitetnije i najprofesionalnije kadrove bez obzira odakle dolaze, koji će časno i potpuno transparentno obavljati svoju dužnost.Ona dodaje da su se svi složili da raspodjela funkcija nije važna, koliko je važno da nova vlast rukovodi našim gradom u cilju njegovog prosperiteta, a ne u cilju ličnih i partijskih interesa.

"Opozicionari su u tom smislu nudili SNP da sam formira vlast, koju ćemo mi ostali podržati, nuđeno je da izaberu funkcije na kojima misle da će dati najveći doprinos, ali je sve to odbijeno i tvrdoglavo ostalo pri prvobitno datim uslovima.Ova uslovljavanja ostatku opozicije nijesu prihvatljiva i to smo jasno i nedvosmisleno obrazložili više puta uz punu argumentaciju. To smo objašnjavali i na preksinoćnjem sastanku svih predstavnika opozicije, ali bezuspješno. Predstavnici SNP su napustili sastanak prije kraja", kazala je Popović Moškov..

Ona je dodala da zbog svega toga, su osjećali moralnu obavezu da se nakon 45 dana od izbora i neoglašavanja, jednostavno mora javno obratiti građanima i reći „gdje je zapelo“, što su juče na skupštinskom zasjedanju i uradili.

"Već treći put se saziva skupština,a mi izlazimo bez predloga za kadrovska riješenja. Građani moraju znati zašto je to tako. Takođe smo uputili i apel SNP-u da na svojim organima u najskorije vrijeme, a najdalje do kraja sljedeće sedmice donese definitivnu odluku da li želi da sa nama opozicionarima smijeni DPS sa opštinske vlasti ili ne želi. To od njih očekuje i više od 6000 kotorskih opozicionih birača, među kojima i 1000 koji su svoj glas dali SNP-u. Ostaje nam da se nadamo da će i jučerašnji predlog Andrije Popovića dobiti isti epilog kao i svi dosadašnji predlozi i pokušaji opozicije u pregovorima sa SNP-om, a to je i da će i njemu biti upućen isti uslov kao i SDP-u. Dakle, da prvo liberali podnesu ostavke u vlasti pa da se tek onda može razgovarati o njegovom pedlogu. Princip je princip, zar ne?", kazala je Popović Moškov.