Knjiga Moja Crna Gora promovisana u Buenos Ajresu

130 pregleda1 komentar(a)
Aleksandra Rejes Hajduković, Foto: Miloš Deretić
03.12.2016. 09:21h

Knjiga Montaña negra (Moja Crna Gora), Aleksandre Rejes Hajduković iz Meksika promovisana je sinoć u Buenos Ajresu.

Knjigu je na crnogorskom jeziku objavila Matica crnogorska, a promociju su organizovali Povjereništvo Matice crnogorske za Argentinu, Ambasada Meksika u Argentini i Ambasada Crne Gore u Buenos Ajresu, saopšteno je iz Matice crnogorske.

Kako se dodaje, Ema Aleksandra Rejes Hajduković (Emma Alexandra Reyes Haidukovich), je unuka crnogorskog doseljenika, rođena 1964. godine u Meksiko Sitiju. Diplomirala je Međunarodne odnose na Fakultetu za visoke studije Nacionalnog Autonomnog Univerziteta u Meksiku.

Postdiplomske studije nastavila u Parizu, Francuskoj i Italiji. Radnu karijeru započela je kao profesor Opšte istorije i Istorije Meksika. Kasnije je radila u brojnim državnim sekretarijatima za oblasti društvenog razvoja, podrške autohtonim zajednicama, nacionalne sigurnosti i dr.

Na osnovu priča koje je slušala od đeda Aleksandra Hajdukovića i sopstvenog istraživanja, napisala je knjigu Montaña Negra (Moja Crna Gora), koja je objavljena 2000. godine u Meksiku.

"Priča započinje u posljednjim godinama XIX vijeka na Balkanu, u jednom fascinantnom periodu evropske istorije, u kom su, u jeku izgradnje željezničke pruge u Istočnoj Evropi, velike tehnološke inovacije i naglašene suprotnosti između društvenih klasa pokrenule već postojeće tenzije na starom kontinentu, doprinijevši pojavi prvih oružanih sukoba: dva balkanska rata i prvog svjetskog rata. U takvom kontekstu, kod glavnog junaka, razbuktava se patriotizam, hrabre i ratničke prirode koju svi slovenski narodi nose u krvi. Iako je riječ o njenoj prvoj knjizi, Aleksandra Rejes Haduković, unuka glavnog junaka, maestralno vodi radnju, odlučno, srcem i glavom; piše kao iskusni učitelj a ne kao početnik; piše onako kako treba pisati knjige osuđene da prežive: krvlju, suzama, brigama; ulažući svu svoju snagu, sa ljubavlju, svim svojim tijelom i dušom, onako kako to biva kada dijete dolazi na svijet... piše Andres Enestrosa, pisac i pjesnik iz Meksika, autor predgovora za ovu knjigu.

Medijator večeri je bio Rodolfo Jokanović, povjerenik Matice crnogorske za Argentinu, a prisutne je pozdravio Gordan Stojović, ambasador Crne Gore u Argentini i član Upravnog odbora Matice crnogorske. Na promociji su govorili novinar Ivan Damjanović, Marina Vukošić i autorka. U sklopu promocije Huan Pablo Krekun je sa poznatim bendom Poe izveo nekoliko svojih pjesama.

Promocija je održana u biblioteci Ricardo Guiraldes u Buenos Ajresu.

Uz pomoć ambasade Meksika iz Agentine knjiga je promovisana i u Montevideu, Urugvaj, 30. novembra 2016, a organizatori su bili Povjereništvo Matice crnogorske iz Urugvaja, Crnogorska hispano zajednica Urugvaja i Počasni konzulat Crne Gore u Montevideu.