Prvi snijeg odnio dva života u Poljskoj, bez struje ostavio 189.000 Poljaka

Poljski meteorolozi izdali su upozorenje na nepovoljne vremenske prilike u četvrtak za 14 vojvodstava, a ljepše vrijeme očekuju tek u nedjelju

0 komentar(a)
Varšava snijeg, Foto: Twitter.com
02.12.2016. 10:42h

Prvi ovosezonski snijeg u Poljskoj odnio je od juče dva života, a snijeg i olujni vjetar pokidali su električne vodove i ostavili bez struje 189.000 domaćinstava, paralisali aerodrome i unijeli haos u željeznički i drumski saobraćaj širom zemlje.

Dva Poljaka preminula su u poslednja 24 časa od smrzavanja a od 1. novembra mraz je odnio do sada ukupno 15 života, saopštio je Centar za bezbjednost pri poljskoj vladi.

"Vatrogasna straža izlazila je zbog mećava i olujnog vjetra na teren 1.250 puta tokom poslednja 24 časa. Situacija se veoma dinamično razvija a većina intervencija je zbog jako vjetra koji duva i tamo gdje nema snijega, gdje samo pada kiša - na sjeveru i zapadu Poljske", rekao je jutros portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Olujni vjetar odnosio je krovove u zapadnim i centralnim vojvodstvima Poljske a čak je kraj Konjina u sjeverzapadnoj Poljskoj prevrnuo veliki kamion ali šofer je na sreću prošao bez povreda, rekao je Frontčak.

Mećava i orkanski vjetar komplikuju i vazdušni saobraćaj i kasne ili su otkazani neki međunarodni letovi na glavnom međunarodnom aerodromu u Varšavi i u Gdanjsku.

Prijestonica Varšava zbog snijega na ulicama jutros je cijela stajala u velikim saobraćajnim gužvama dok putari sa 164 vozila ne uspiju da uklone snijeg sa ulica.

Poljski meteorolozi izdali su upozorenje na nepovoljne vremenske prilike u četvrtak za 14 vojvodstava, a ljepše vrijeme očekuju tek u nedjelju.