Prvi govor Markovića: Ruka pravde će stići svakoga ko je udario na temelj države

„Bilo da su u pitanju strani državljani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namjere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države“, kazao je Marković u parlamentu

257 pregleda148 komentar(a)
28.11.2016. 18:41h

Ruka pravde mora stići sve koji su namjeravali da na brutalan način udare u temelje države, poručio je mandatar za sastav vlade, Duško Marković, navodeći da će nova izvršna vlast podržati rasvjetljavanje detalja u vezi sa događajima tokom izbornog dana.

Prema riječima Markovića, Crna Gora je nedavno bila izložena ogromnoj opasnosti, „kad su određene strukture, u ostvarenju svojih političkih ciljeva, posegnule za najmračnijim terorističkim scenarijima“.

On je, kako je rekao, ne želeći da na bilo koji način komentariše rad državnih organa koji se bave tim krivičnim slučajem, saopštio da će nova vlada dati punu podršku rasvjetljavanju ovih detalja „zločinačkog nauma prema Crnoj Gori i njenom predsjedniku Vlade“.

„Bilo da su u pitanju strani državljani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namjere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države“, kazao je Marković u parlamentu.

To je, dodao je, ustavna, zakonska, ljudska i patriotska obaveza.

On je u parlamentu poručio da će nova vlada raditi veoma posvećeno na jačanju unutrašnje kohezije i solidarnosti u pogledu temeljnih vriejdnosti crngogorskog društva.

To, dodao je, ne podrazumijeva da svi u Crnoj Gori treba da misle jednako. „Ali znači da bi trebalo da pronađemo zajedničke tačke, makar po ključnim nacionalnim ciljevima“.

„Opredjeljenje ove vlade je nedvosmisleno – vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU. Razumijemo da na političkoj sceni postoje oni koji su protiv takvog predjeljenja. Vjerujem da te razlike nijesu razlog da kroz jednu novu, obnovljenu kulturu političkog dijaloga ne tragamo za minimumom kompromisa koji će omogućiti da bolje valorizujemo naše resurse“, kazao je Marković.

On je poručio da „živimo zajedno, a ne jedni pored drugih, za dobro države i generacija koje dolaze“.

Marković je poručio i da će vlada biti spremna za dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom u nalaženju najboljeg rješenja za prevazilaženje podjela.

„Ne da presuđujemo u crkvenim pitanjima, već da afirmišemo temeljne vrijednosti u koje vjeruje pravoslavni dio stanovništva Crne Gore“, kazao je on,

Marković je poručio da su mediji važan dio društva i poručio da medijska scena danas nosi jedno od otvorenih pitanja koje u značajnoj mjeri doprinosi podijeljenosti crnogorskog društva.

„Ne govorim o razlikama u uređivačkoj politici medija ili programskim prioritetima, bilo bi neprirodno da one ne postoje. Nova vlada neće imati svoje medije, niti će se baviti uređivačkom politikom psotojećih medija. Ono na čemu ćemo instistirati je poštovanje zakona u ovoj sferi društvenog djelovanja, jednako kao i na svim poljima“, rekao je on.

Marković smatra da je potrebno donijeti sveobuhvatnu medijsku strategiju koja će podstaći na analizu i promjenu u paketu medijskih zakona.

„U političkoj ravni, ponoviću, ne želimo svoje medije, ali ne želimo ni da mediji, umjesto nužne potrebe ukazivanja na greške i kritike, preuzmu vođenje vladine politike“, rekao je on.

Marković je ranije danas na sjednici Glavnog odbora DPS predložio kandidate za članove Vlade iz te partije.

U Vladi će pored članova iz DPS, biti i članovi Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i koalicije "Albanci odlučno".

Marković: Pobjeda vrijednija nego ikad

Nova Vlada nastaviće da sprovodi strateške državne prioritete, kazao je mandatar za sastav nove Vlade, Duško Marković, poručujući da je pobjeda Demokratske partije socijalista (DPS) i partnera na parlamentarnim izborima vrijednija nego ikad.

On je, predstavljajući program nove vlade u Skupštini, rekao da gotovo rekordna izlaznost na izborima potvrđuje da su građani donijeli odluku kako žele da žive u budućnosti, a istovremeno pokazali povjerenje u izborni proces i dali povjerenje evropskoj Vladi sačinjenoj od DPS-a i tradicionalnih koalicionih partnera.

Kako je kazao, izborima su prethodile temeljne i sveobuhvatne pripreme, kakvih nije bilo u novijoj politićkoj istoriji.

„Tu, prije svega, mislim na Vladu izbornog povjerenja koja je funkcionisala do danas i koja je najbolje razuvjerila sve koje su sumnjali u transparentnost rada državnih organa“, rekao je Marković.

Kako je kazao, ocjene stranih posmatračkih misija potvrdile su da su oktobarski izbori bili najbolje pripremljeni i sprovedeni izbori u Crnoj Gori.

„Sve to daje nespornu težinu i legimitet ostvarenom rezultatu. Međutim, danas kada treba da budemo ponosni na dostignuća koja Crnu Goru svrstavaju visoko na ljestvici parlamentarizma, imamo situaciju da opozicija ne priznaje izbore, a njeni predstavnici bojkotuju rad parlamenta, što ustavno i demokratski nema opravdanja“, naveo je Marković.

Kako je rekao, i pored te činjenice, „politički ponosno i državno odgovorno danas ulazimo u postupak izbora Vlade“.

„Zašto tako kažem? Zato što je naša pobjeda vrjednija nego ikada. Ostvarena u političkoj utakmici sa konkurencijom koja je bila najorganizovanija do sada, sa njihovom kampanjom osmišljenom i u zemlji i van nje, koja nije satanizovala samo naše politike nego i nas lično, dakle sa konkurencijom koja je imala dosad neviđene resurse i koja je bila u vlasti, a ne van nje“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, Crna Crna Gora nesporno predstavlja uspješan regionalni i evropski primjer.

„Imajući u vidu ekonomsko–finansijsku krizu, produženu recesiju u nizu zemalja u okruženju i šire, nestabilnosti nastale migrantskim pritiscima i bezbjednosnim prijetnjama na obodima EU i NATO-a, ali i, konačno, sve većim izazovima pred kojima se nalazi ideja ujedinjene Evrope, dozvolite mi da ocijenim da upravo ovaj kontekst naše rezultate čini većim, posebnim, i vrijednim poštovanja“, dodao je on.

Marković je rekao da će veću pažnju posvetiti intenziviranju odnosa sa susjedima, sa EU, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

„Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumijevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom“, kazao je Marković.

On je saopštio da članstvo u NATO i EU ostaju glavni spoljno-politički prioriteti, kao i unapređenje odnosa u regionu.

„To je naša politička, bezbjednosna, ekonomska i civilizacijska odrednica, ali i smjenica za dalju izgradnju društva kom težimo. Možemo biti ponosni na rezultate u oba ta procesa, što se svakodnevno ogleda u promjeni načina života naših građana“, kazao je on.

Marković je poručio da će nova Vlada završiti proces integracije države u Alijansu.

„Očekujemo završetak procesa ratifikacije Protokola prije proljeća. Vlada će odmah nakon toga predložiti Skupštini da bez odlaganja potvrdi validnost tog Protokola“, rekao je Marković.

On je dodao da članstvo u NATO očekuje na proljeće, a da do kraja 2019, dakle prije kraja mandata ove Vlade, što se poklapa i sa krajem mandata sadašnje Evropske komisije, očekuje završetak pristupnih pregovora sa EU.

„Punopravno članstvo naše države u NATO će ojačati njen položaj na međunarodnoj sceni u svim oblastima. Crna Gora više neće biti objekat tuđih interesa, niti osporavanja njenog suvereniteta, nego aktivni faktor u građenju mira i stabilnosti u regionu i šire“, kazao je on.

Kako je rekao, članstvo u NATO će Crnoj Gori i našim građanima obezbijediti kvalitet bezbjednosti i stabilnosti kakav do sada nijesu imali.

„Svjesni smo da je EU danas suočena sa mnogim novim krizama i izazovima, koji će vjerovatno zahtijevati transformaciju njenih institucija i nekih politika, i da će zajednica u koju ćemo ući biti drugačija nego današnja“, rekao je on.

On je kazao da je postojeća administracija glomazna, skupa i inertna za tržišne izazove.

„To podrazumijeva unaprjeđenje kadrovske strukture, podizanje profasionalizma i rješevanje viška zaposlenih u javnoj upravi“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, za postizanje cilja održivog ekonomskog rasta i ukupnog progresa društva potrebna je i bolje motivisana javna služba, uz istovremeno jačanje sistema nadzora i odgovornosti za preuzete obaveze, počev od nivoa rukovođenja, pa do svakog radnog mjesta u administraciji.

Marković je kazao da uprava mora da bude racionaliozovana i efikasna, sa optimalnim brojem zaposlenih.

„To je jedan od uslova strateškog planiranja u oblasti makroekonomske i fiskalne politike i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja. To je i razlog zbog čega predlažem konstituisanje novog resora – Ministarstva za javnu upravu“, kazao je Marković.

On je kazao da su identifikovani problemi crnogorskog zdravstveniog sistema i da je namjera da se na primarnom nivou uvede širi spektar medicinskih usluga, koje će biti dostupniji za sve građane.

Marković je kazao da će vlada donijeti Nacionalnu strategiju razvoja sporta za četiri godine i najavio izmjene Zakona o sportu, zbog nedostataka i propusta.

„Posebno ćemo obratiti pažnju na vrhunski sport. Vlada će imati nultu toleranciju za bilo kakav vid ispoljavanja nasilja na sportskim terenima i tribinama stadiona i dvorana“, rekao je Marković.

Cilj ostvarivanje dinamičnog i održivog rasta

Imperativ nove vlade u narednom periodu biće definisanje formule za ostvarivanje dinamičnog održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta po prosječnoj stopi između 3,5 i četiri odsto godišnje, koji će obezbijediti veći dohodak i zapošljavanje, saopštio je mandatar Duško Marković.

Marković je, obrazlažući ekspoze pred poslanicima u Skupštini, rekao da će ključni faktor uspjeha u tom opredjeljenju biti umješnost animiranja strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata.

„Zato moramo širom otvoriti vrata za investicije, tako što će svi segmenti društva doprinijeti unaprijeđenju poslovnog ambijenta, pouzdanom i podsticajnom sistemu vladavine prava i kredibilnim institucijama koje će nastaviti proaktivnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima“, saopštio je Marković.

On smatra da je neophodno stvoriti atmosferu u kojoj neće biti politikanskog i demagoškog otpora investitorima i zdravim i održivim investicijama, uz punu svijest da se samo uz takva ulaganja može ostvariti dinamičan i održiv ekonomski rast.

U dijelu makroekonomnske stabilnosti, Crna Gora, prema riječima Markovića, treba da bude fiskalno snažna i finansijski stabina država.

„Mjerama fiskalne konsolidacije nova vlada treba da obezbijedi da se tekuća javna potrošnja finansira isključivo iz izvornih prihoda, bez novog zaduživanja“, poručio je Marković.

Državna potrošnja, kako je ocijenio, mora biti racionalnija, sa manjim tekućim rashodima i većim prostorom za finansiranje kapitalnih projekata.

„U naredne četiri godine moramo trasirati put koji vodi uspostavljanju opadajućeg trenda budžetskog deficita i javnog duga i vraćanju u granice Mastriških kriterijuma. To će podrazumijevati mjere usmjerene na efikasniju naplatu poreskog duga, redovnost izmirivanja poreskih obaveza i nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji“, saopštio je Marković.

U dijelu razvoja infrastrukture i realizacije razvojnih projekata, vlada će, kako je najavio, posvetiti posebnu pažnju kontinuiranom razvoju infrastrukture, posebno one koja će Crnu Goru povezati sa međunarodnim okruženjem i učiniti je dostupnijom.

„Kroz lakši pristup električnoj energiji i bolje i brže saobraćajne veze, eliminisaćemo prepreke za ubrzani rast i razvoj, unaprijediti poslovno okruženje i podstaći veći priliv investicija u sve sektore crnogorske ekonomije“, dodao je Marković.

On je podsjetio da su u prethodnom periodu pokrenuti važni infrastukturni projekti, među kojima su izgradnja autoputa Bar- Boljare, postavljanje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, kao i malih hidroelektrana i vjetroelektrana.

Marković je rekao da nova vlada, u sektoru turizma, namjerava da stvori uslove za realizaciju projekata na prioritetnim turističkim lokacijama, kao što su Buljarica, Kraljičina plaža, Maljevik, Velika plaža i hercegnovski dio Luštice.

„Investiraćemo u turističku i saobaćajnu infrastrukturu sjevernog regiona i dati impluls realizaciji projekata na prostoru Bjelasice, Komova, Durmitora i Hajle“, dodao je Marković.

Što se tiče poljoprivrede, on smatra da veza između tog i sektora turizma pruža osnovu za razvoj ruralnih oblasti, kroz primjenu agroekoloških mjera, podsticaja za proizvodnju kvalitetnih poljoprivrendih proizvoda, održivo korišćenje šusmog zemljišta i očuvanje i unaprijeđenje ruralnog naslijeđa.

„Naš cilj je da crnogorske pojoprivrednike do 2020. godine spremimo za izazov članstva u EU, modernizujemo njihovu proizvodnju, povećamo produktivnost poljoprivrednih gazdinstava i uvedemo više standarde bezbjednosti hrane“, saopštio je Marković.

Kada je riječ o prerađivačkoj industirji, nova vlada će, prema njegovim riječima, snažnije destimulisati izvoz drvne sirovine i povećati investicije u drvnu industriju.

„Preispitaćemo postojeći model koncesija, uvesti nove modele i uslove njihovog korišćenja“, dodao je Marković.

On je naveo da će vlada u naredne četiri godine podsticati diversifikaciju proizvodnih programa i veći nivo prerade u svim industrijskim postrojenjima, čime će se doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i stvaranju nove vrijednosti.

Marković je rekao da će jedan od najkompleksnijih izazova u narednom periodu biti politika ravnomjernog regionalnog razvoja.

„Prioritet mora biti uspješna implementacija politike dodatnih podsticaja biznisu, koja treba da doprinese rješavanju rastuće nezaposlenosti“, saopštio je Marković.

Vlada, setom reformskih mjera, namjerava i da unaprijedi poslovni ambijent.

„U tom smislu unaprijeđivaćemo poslovni ambijent u dijelu zaštite vlasničkih prava, efikasnosti izvršenja ugovora i efikasnijeg rada katastra, izdavanja građevinskih dozvola i racionalizacije troškova komunalnih i drugih naknada na lokalnom nivou“, kazao je Marković.

On je dodao da je zadržavanje postojećih poreskih stopa, koje karakteriše manje oporezivanje rada i dohotka, uz povećanje efikasnosti poreske administracije, odnosno očuvanje konkurentnog i predvidivog poreskog sistema, krucijalno za fiskalnu stabilnost zemlje.

Vlada će posebnu pažnju posvetiti većoj efikasnosti poreske administracije i smanjenju sive ekonomije, čime će se doprinijeti povećanju broja preduzeća i novih radnih mjesta u realnom sektoru.

„Cilj nam je da stvorimo više šansi za zapošljavaje naročito mladih ljudi i osjetljivih grupa stanovništva. Nastavićemo aktivnu politiku zapošljavanja koja uključuje kreditnu i grant podršku za angažovanje mladih, kao i podršku kroz programe samozapošljavanja i obuka za dugoročno nezaposlene“, kazao je Marković.

Marković je najavio i da Vlada planira reforme u penzionom sistemu.

Galerija