Sjednica kineske KP: Đinpingova vlast vlast ostaje snažna i nepoljuljana

Predviđeno je da će Si na zasijedanju postaviti ljude od povjerenja u ključnim tijelima KP, među kojima je moćni Stalni komitet Poltbiroa partije

0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
24.10.2016. 07:54h

Centralni komitet kineske Komunističke partije danas je počeo svoje redovno godišnje zasijedanje na kojem će predsjednik Si Đinping uputiti jasnu poruku da još nije završenja kampanja protiv korupcije i da njegova vlast ostaje snažna i nepoljuljana, javlja agencija AP.

Sastanku iza zatvorenih vrata u Pekingu prisustvuje oko 400 vodećih članova najbrojnije partije na svijetu sa 88 miliona članova, navela je agencija AFP.

Predviđeno je da će Si na zasijedanju postaviti ljude od povjerenja u ključnim tijelima KP, među kojima je moćni Stalni komitet Poltbiroa partije.

Očekuje se izbor pet od sedam članova tog tijela. Analitičari su ocijenili da će Si i premijer Li Kećijang ostati vodeći članovi Politbiroa.

Si je rekao u nekoliko navrata da nastavlja borbu protiv korupcije tokom koje je kaznio oko milion članova stranke.

To će biti i posljednje zasijedanje komunista pre 19. Kongresa 2017. godine na kojem se očekuje da će Si biti ponovo izabran za petogodišnji mandat.