Sjeverna Koreja priprema novu nuklearnu probu?

Američko-korejski institut Univerziteta Džon Hopkins navodi da satelitski snimci od 1. oktobra pokazuju aktivnost u postrojenju Punđije

2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, nuklearka, Foto: AP
07.10.2016. 08:18h

Povećana aktivnost u oblasti za nuklearne probe, tačnije u tri od četiri tunela, ukazuje na mogućnost da se Sjeverna Koreja priprema za novu probu, pokazala je danas objavljena analiza nedavnih satelitskih snimaka.

To je pokrenulo spekulacije da bi šesta proba mogla da bude izvedena uoči obilježavanja 71 godine osnivanja vladajuće Radničke partije, što je u ponedjeljak.

Američko-korejski institut Univerziteta Džon Hopkins navodi da satelitski snimci od 1. oktobra pokazuju aktivnost u postrojenju Punđije, na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, prenio je sajt "38 North".

Agencija AFP podsjeća da su i prethodne probe izvršene na neke važne datume, kao što je to bilo 9. septembra na godišnjicu osnivanja Sjeverne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je prenela izjavu neimenovanog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Seulu koji ne odbacuje mogućnost da će Pjongjang sljedeće nedjelje izvršiti novu nuklearnu probu.

"Vjerujemo da je Sjeverna Koreja spremna da sprovede nuklearnu probu i samo joj je potrebna politička odlučnost", rekao je taj zvaničnik.