Nikšić: Zbog remonta uništeno oko deset tona ribe

„Iz Elektroprivrede su nas, kao i prošle godine obavijestili o planiranom remontu, ali je zbog podizanja klapni veliku količinu riblje mlađi i konzumne ribe voda odnjela kroz propuste, a turbine je samljele. Pokušali smo spasiti što više ribe. Za razliku od minule godine kada je spaseno oko 6. 600 kilograma, ove godine jedva smo izbavili oko četiri tone, od čega oko tonu na Slanskoj brani i ostatak u Norinu”, kazao je Vujica Lalić, koordinaror aktivnosti SRK ”Nikšić”

59 pregleda6 komentar(a)
07.08.2016. 15:46h

Iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Nikšić“ tvrde da je na zatvaračnicama na Slanom jezeru i u Norinu, zbog remonta kanala Zete koji obavlja Elektroprivreda, uništeno oko deset tona ribe, a spašeno svega nekoliko.

„Iz Elektroprivrede su nas, kao i prošle godine obavijestili o planiranom remontu, ali je zbog podizanja klapni veliku količinu riblje mlađi i konzumne ribe voda odnjela kroz propuste, a turbine je samljele. Pokušali smo spasiti što više ribe. Za razliku od minule godine kada je spaseno oko 6. 600 kilograma, ove godine jedva smo izbavili oko četiri tone, od čega oko tonu na Slanskoj brani i ostatak u Norinu”, kazao je Vujica Lalić, koordinaror aktivnosti SRK ”Nikšić”.

Prema njegovim riječima u bazenu na Slanskoj brani ostalo je oko tonu i po ribe. Mrežama su pokušali spasiti što više ali situaciju su dodatno otežali loši vremenski uslovi.

“Specijalnim vozilom ribnjaka vlasništvo Božidara Krsmanovića ribu koju smo spasili u Norinu prevezli smo u Liveroviće. Elektroprivreda, iako je u obavezi, još uvijek nije uradila baraž. Jedinu nadoknadu imamo za poribljavanje, što je neznatno, ako je šteta prilikom remonta desetostruka veća”, kazao je Lalić.

Iz Elektroprivrede su saopštili da su o dinamici remonta i pražnjenju sistema blagovremeno obavijestili SRK 'Nikšić' kako bi oni, u skladu sa praksom prethodnih godina, uputili javni poziv ribolovcima i obezbijedili specijalno vozilo za transport izlovljene ribe do jezera, kako bi akcije spašavanja ribljeg fonda bila što uspješnija.

“Imajući u vidu da SRK Nikšić navodi količinu uginule ribe koja nije realna, vjerujemo da će se iz zvaničnog izvještaja inspektora Ministarstva poljoprivrede, koji je bio u obavezi da prisustvuje izlovljavanju, dobiti prava informacija, jer ostaje nejasno na koji način je utrvđena količina koju navode iz SRK 'Nikšić'”, navodi se u saopštenju EPCG.

Prema tvrdnjama iz Elektroprovrede grupa eminentnih stručnja sa crnogorskog univerziteta je uradila idejni projekat sa više mogućih varijanti izgradnje baraža, a najefektivnije i najefikasnije rješenje biće implementirano kada se steknu svi neophodni uslovi.

“Osnovna svrha akumulacija je da služe za proizvodnju električne energije u HE Perućica, i njen normalan rad nikako se ne može dovesti u pitanje. Urađene su probne studije za postojeći sistem kanala, izrada tehničke dokumentacije je u toku, a u planu je da se implementira i ovaj projekat, kada se za to steknu svi neophodni uslovi, kako tehnički tako i finansijski”, stoji u saopštenju EPCG uz napomenu das u odnosi između SRK “Nikšić” i Elektroprivrede regulisani ugovorom.

Galerija