Goranović: Razmišljati o što široj namjeni Kule Lazara Sočice

Kako navode, u razgovoru sa Bajagićem bilo je riječi o mogućnostima za prezentaciju Kule Lazara Sočice turistima, adaptiranju objekta kao svojevrsnog muzejskog prostora i daljem neophodom opremanju u te svrhe

55 pregleda3 komentar(a)
Kula Lazara Sočice, Foto: Ivan Petrušić
06.08.2016. 11:15h

Kulu Lazara Sočice potrebno je posebno valorizovati i razmišljati o što široj kulturno-turističkoj namjeni tog objekta, ocijenio je ministar kulture Pavle Goranović prilikom posjete Opštini Plužine.

On je razgovarao sa predsjednikom Opštine, Mijuškom Bajagićem, i obišao Centar za kulturu Plužine i Kulu Lazara Sočice, koja je od prošle godine dobila status nepokretnog kulturnog dobra.

Kako navode iz Ministarstva, Kula Lazara Sočice je kulturno-istorijski objekat koji se time tretira kao vrijedno arhitektonsko djelo, profani i memorijalni objekat.

Goranović je ocijenio da je pravi trenutak za posjetu Opštini Plužine, imajući u vidu, kako je rekao, dvije činjenice koje su istinski važne za kulturu u ovoj sredini.

On je naveo da je Grčko groblje uvršteno na UNESCO listu svjetske baštine, što je čin vrijedan poštovanja. „Takođe, nedavno je status kulturnog dobra dobila i Kula Lazara Sočice, čime je uvažena specifičnost ne samo ovog objekta nego i bogate istorije ovog kraja“.

„Goranović je dodao i da je Kulu Lazara Sočice potrebno posebno valorizovati i razmišljati o što široj kulturno-turističkoj namjeni ovog objekta“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode, u razgovoru sa Bajagićem bilo je riječi o mogućnostima za prezentaciju Kule Lazara Sočice turistima, adaptiranju objekta kao svojevrsnog muzejskog prostora i daljem neophodom opremanju u te svrhe.

„Goranović i Bajagić razgovarali su i o daljim koracima u zaštiti i očuvanju stećaka na Grčkom groblju u Plužinama, ali i o zajedničkoj realizaciji nekoliko programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koja je planirana za naredni period“, kaže se u saopštenju.