Zakon kao alibi za zloupotrebe

Iz IA ističu da ovaj slučaj nije usamljen, te da je poslanik DPS-a Zoran Jelić istovremeno bio savjetnik u ZZZ i za to primao platu

162 pregleda4 komentar(a)
Radovan Obradović, Foto: Luka Zeković
05.08.2016. 16:06h

Poslanik DPS-a Radovan Obradović primjer je da su linije između privatne, državne i partijske službe u državi isuviše zamagljene, saopšteno je juče iz Instituta alternativa.

“Vijesti” su juče objavile da je Obradović 2015. dobio otpremninu od 15.000 eura pošto je napustio mjesto savjetnika u Opštini Bijelo Polje. Obradović je iskoristio mogućnost koju pruža Zakon o radu i stavio radni odnos sa Opštinom u mirovanje odmah nakon što je postao poslanik.

Međutim, iz IA ističu da je primjena Zakona u ovom slučaju sporna iz više razloga. Prvi je taj što se odredbe o mirovanju radnog odnosa iz Zakona o radu ne mogu direktno primjenjivati na državne i lokalne službenike, a Zakon o državnim službenicima i namještenicima i Zakon o lokalnoj samoupravi ne prepoznaju mirovanje radnog odnosa iz razloga biranja na neku "državnu funkciju".

“Logika koja se primjenjuje na zaposlene u privatnom ili nevladinom sektoru, ne može se primjenjivati na zaposlene u državnoj upravi i lokalnim upravama. Priroda posla i ovlašćenja javnih službenika stavljaju ih u naročito osjetljiv položaj, kako sa stanovišta politizacije, tako i sa stanovišta sukoba interesa”, ocijenila je istraživač javnih politika u IA Milena Milošević.

Drugi razlog leži u samom principu političke neutralnosti. “Zaposleni u lokalnoj i državnoj upravi dužni su da se uzdržavaju od političkih uvjerenja, dok, ukoliko ih ispolje tokom vršenja poslova, to se smatra težom povredom službene dužnosti”, kazala je Miloševićeva.

Ističe da ovaj slučaj nije usamljen, pomenuvši da je poslanik DPS-a Zoran Jelić istovremeno bio savjetnik u Zavodu za zapošljavanje i za to primao platu.

Iz IA su poručili da bi Agencija za sprečavanje korupcije i Upravna inspekcija trebalo da preduzmu odgovarajuće korake protiv ovakve prakse. “Usko tumačenje Zakona o sprječavanju korupcije, da samo javni funkcioneri koji obavljaju poslove u državnoj i lokalnoj upravi ne mogu biti istovremeno poslanici i odbornici, ne smije biti alibi za zloupotrebu zakona i prenebregavanje podjele vlasti i principa političke neutralnosti,“ rekli su iz IA.