Rasel Rovlends sa suprugom "zaglavljen" u Crnoj Gori

“Njemu je dijagnostikovana infekcija jetre, a to stanje pratilo je krvarenje i druge tegobe koje su mogle dovesti do daljih komplikacija”

58 pregleda20 komentar(a)
Velšani, Foto: Walesonline.co.uk
01.07.2016. 05:46h

Porodica Velšanina Rasela Rovlendsa, kojem je pozlilo tokom ljetovanja na primorju, tvrdi da britanska ambasada u Podgorici ne želi da mu pruži pomoć i da je sa suprugom “zaglavljen” u Crnoj Gori.

Portal “Wales Online” objavio je prije dva dana da je izostala pomoć i osiguravajuće kuće “Mapfre”, zbog čega ne mogu da se vrate u Vels.

Rovlends (59) je sa suprugom Kristin bio na odmoru u Crnoj Gori i da mu je pozlilo, nakon čega je prebačen na Odjeljenje intenzivne njege Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici.

“Njemu je dijagnostikovana infekcija jetre, a to stanje pratilo je krvarenje i druge tegobe koje su mogle dovesti do daljih komplikacija”.

Raselova pastorka Keli Sli kazala je da su 19. juna kontaktirali ambasadu i osiguravajuću kuću, ali da nijesu dobili savjet i pomoć.

“Način na koji ih te institucije tretiraju je užasan, i na meni i mom bratu je da riješimo sitaciju i vratimo očuha u našu zemlju”, rekla je ona, a prenosi “Wales Online”.

Velški novinari kontaktirali su osiguravajuću kompaniju, iz koje je navodno saopšteno da nijesu dobili nikakav zahtjev u vezi Raselovog slučaja.

Porodica navodi i da niko od službenika britanske ambasade u Podgorici nije obišao bračni par za četiri dana boravka na intenzivnoj njezi.

Dodaju i da su uputili zvaničnu žalbu konzularnim službama britanske Vlade.

“Znamo da njemu nije dobro. Ima problem sa jetrom, ali je stanje stabilno i u stanju je da se vrati u Vels u petak. Ipak, dok se ne sredi stvar sa osiguranjem, ništa ne možemo da uradimo”, kazala je Sli.

Zdravstvena zaštita Crne Gore sa Ujedinjenim Kraljevstvom regulisana je po principu reciprociteta, što znači da osiguranici te zemlje ne plaćaju naknadu za hitnu zdravstvenu zaštitu, već troškovi padaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Da bi državljani Ujedinjenog Kraljevstva ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, potrebno je da posjeduju urednu putnu ispravu i dokaz da su osigurani u svojoj državi.

“U sobi nema klima uređaja, uslovi su neopisivo loši”

Sli je za “Wales Online” kazala da njenom očuhu nije dozvoljeno da se okupa i obrije na Odjeljenju intenzivne njege. Ona se požalila da njenoj majci ne dozvoljavaju da pomjeri Rasela i da sa njim može da provede samo sat vremena dnevno, tokom posjete.

Sli je naglasila da u sobi nema klima uređaja.

“Ne mogu vam opisati koliko su loši uslovi u kojima se nalazi moj očuh. Ne želim da i dalje bude tamo, vidio je kako pet ili šest osoba umire jer se nalazi na intenzivnoj njezi”, kazala je.