Još se krije ko su policajci koji čine Specijalni policijski tim

"Policijski tim je dovoljno kadrovski osposobljen da bi pružio podršku Specijalnom državnom tužilaštu. Tehičko opremanje Specijalnog policijskog odjeljenja je u toku"

90 pregleda14 komentar(a)
Policija, Foto: Screenshot(TvVijesti)
05.06.2016. 18:20h

Novoformirani specijalni policijski tim, zamišljen po ugledu na hrvatski USKOK, još ne radi punim kapacitetom, ali je ipak, sa specijalnim tužiocima, krenuo u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ko su policajci koji čine tim još se krije a jedino se zna da je na njegovom čelu Dragan Radonjić.

Odjeljenje, koje čini 20 policajaca, još nije do kraja ni popunjeno a u toku je njegovo tehničko opremanje.

Ko su službenici koji čine specijalno policijsko odjeljenje za javnost je i dalje nepoznanica.

Iz Specijalnog tužilaštva, da li zbog bezbjednosti tih pripadnika ili nekog drugog razloga, nijesu odgovorili na naše pitanje koja su imena i prezimena onih koji će se po naliku na hrvatski USKOK zajedno sa specijalnim tužiocima uhvatiti u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Javnost zna samo za šefa Tima – Dragana Radonjića, čije ime možda ne bi bilo toliko prisutno da se direktor policije Slavko Stojanović mjesecima nije javno bunio protiv njegovog imenovanja pa onda preko noći popustio. Iako ne saopštavaju imena, iz Tužilaštva kažu da u Policijskom odjeljenju jos ima mjesta.

"Aktom o sisteatizaciji i organizaciji radnih mjesta u MUP-u predviđeno je 20 radnih mjesta u Specijalno policijskom odjeljenju. Veći dio planiranih mjesta je već popunjen" odgovorili su iz tužilaštva.

A oni koji su već članovi, bez problema mogu pružiti svoju podršku specijalnim tužiocima.

"Policijski tim je dovoljno kadrovski osposobljen da bi pružio podršku Specijalnom državnom tužilaštu. Tehičko opremanje Specijalnog policijskog odjeljenja je u toku" kazali su iz tužilaštva.

Cilj ovih policajaca koji poslove obavljaju za specijalne tužioce je jasan – borba protiv organizovanog kriminala i korucije. Ipak, nijesu jedini kojima je to u opisu posla. Isti zadatak imaju i službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala u Upravi policije, čiji opstanak, nakon formiranja policijskog odjeljenja, ipak nije pod znakom pitanja. Štaviše, specijalni policajci će sarađivati sa njima.

"Specijalni Tim će sarađivati sa svim organizacionim cjelinama MUP/UP, sa kojima će samoinicijativno ili po zahtjevu specijalnog državnog tužioca preduzimati potrebne mjere da se pronađu i otkriju počinioci krivičnih djela i da se obezbijede tragovi krivičnih djela i svi drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku" istakli su iz tužilaštva.

Kada je riječ o dokazima i Odsjeku za borbu organizovanog kriminala, u posljednje vrijeme nemoguće je ne prisjetiti se da je Tužilaštvo upravo vršioca dužnosti šefa ovog odjeljenja Dalibora Medojevića i pripadnika Nikolu Terzića osumnjičila da su odgovorni za nestanak pisama koja su pronađena nakon pretresa kuće Podgoričanina Veselina Mujovića. Iz Tužilaštva ipak poručuju da ta činjenica nema uticaja na saradnju sa Upravom policije.