PDK o granici sa Crnom Gorom: Tačijeva partija i za arbitražu

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore nisu upoznati sa tom mogućnošću

53 pregleda33 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
30.05.2016. 13:41h

Zbog nemogućnosti da ubijede opoziciju da sporazum o granici sa Crnom Gorom nije na štetu Kosova, tamošnja vladajuća partija ne isključuje mogućnost arbitraže.

“Jedna mogućnost je da se sa Crnom Gorom ponovo razgovara o tome, a druga da se ono stavi pred arbitražu,” kazao je potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Džavit Haliti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore nisu upoznati sa tom mogućnošću.

“MUP nije u posjedu bilo kakve relevantne inicijative u vezi sa preispitavnjem ili arbitražom granice između Crne Gore i Kosova”, navodi se u zvaničnom odgovoru MUP-a. Međutim, iz MUP-a nisu odgovorili da li smatraju da je arbitraža najbolje rješenje za dvije zemlje.

Potpredsjednik PDK-a je nagovijestio i da će Vlada Kosova pokušati da ubijedi građane da sporazumom nije ugrožena granica. Protivnici sporazuma tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadrata.

Nezavisna međunarodna ekspertska komisija, koju je zatražila doskorašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja.

Haliti smatra da bi nalaz komisije o demarkaciji trebalo da se nađe pred članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Kosova prije nego što se o njemu bude glasalo.

Iz opozicije su obećali da će sabotirati glasanje u Skupštini.

“Kao opozicija, organizovaćemo se kako bismo spriječili da sporazum dođe do Skupštine. Ako bude trebalo, bacićemo suzavac kako bismo onemogućili ratifikaciju”, kazao je Zarif Beriša iz manjinske partije Nisma.

Halitijevi komentari su iznijeti u trenutku kada državni lideri tvrde da sporazum mora i da će biti usvojen, jer je jedan od uslova za viznu liberalizaciju građana Kosova.

Zvaničnici vladajućeg PDK-a - čiji je jedan od članova predsjednik države Hašim Tači - kazali su da ima i dalje mjesta da stručnjaci daju svoju riječ.

Demokratska liga Kosova premijera Isa Mustafe se otvoreno protivi sporazumu, ali je on kazao da bi trebalo da bude usvojen bez odlaganja.

Snažne kritike na račun kosovskih političara koji se protive sporazumu sa Crnom Gorom izrekao je i savjetnik albanskog premijera Edija Rame. Po riječima Škeljzen Malićija, odluka da se tome protive nije ni mudra ni patriotska.