Čeka li pametne telefone sudbina PC-a

Posljednja decenija, ili bolje rečeno devet godina jer 2007. se pojavio iPhone, bila je prepuna promjena i ubrzanog rasta, koji se zaustavio i stvari vjerovatno nikad neće na godišnjem nivou biti kao rekordne 2015. u odnosu na 2014

10 komentar(a)
pametni telefoni, Foto: Www.springfieldnewssun.com
06.05.2016. 09:22h

Personalni komojuteri više neće rasti, to vrijeme je zauvijek prošlo i sljedećih pet godina će se pozicionirati na otprilike 250 do 280 miliona isporučenih jedinica širom svijeta, što je situacija koju oni najpesimističniji predviđaju pametnim telefonima.

Posljednja decenija, ili bolje rečeno devet godina jer 2007. se pojavio iPhone, bila je prepuna promjena i ubrzanog rasta, koji se zaustavio i stvari vjerovatno nikad neće na godišnjem nivou biti kao rekordne 2015. u odnosu na 2014. Već s 2016. slijedi usporavanje tog rasta, a neke prognoze čak prikazuju i da će biti za šest odsto pametnih telefona manje isporučeno. Uostalom, u prvom kvartalu ove godine ih je za tri odsto manje isporučeno nego prije godinu dana u isto vrijeme.

Naime, krenulo je izduvavanje tržišta "teškog" 423 milijarde američkih dolara i polako treba planirati dugoročnu strategiju. Najslabiji su "po putu" pokleknuli i pritom se misli na BlackBerry, Nokiju, Microsoft, HTC pa i Sony. A uskoro bismo u problemima mogli vidjeti i Xiaomi, koji nakon ubrzanog rasta počinje pokazivati niz ranjivosti.

Apple će se snaći, iako u ovom trenutku djeluje poprilično loše. Imali su rekordnu 2015. i sad su po prvi put od 2008. na godišnjem nivou zabilježili pad umjesto rasta, a na nivou kompanije su po prvi put u 13 godina zabilježili kvartalni pad prodaje u odnosu na godinu prije. Uticalo je to i na kompletno tržište, koje po prvi put u iistoriji bilježi pad u prvom kvartalu.

Upravo zato proizvođači gledaju dalje od samih pametnih telefona. Koncentrisani su na partnerstva s proizvođačima sportske opreme, automobila, elektroničkih uređaja, satova, televizora... i svega što se može povezati s pametnim telefonima. Upravo ta partnerstva i segment "dodatne opreme" donio je prihode od 2,5 milijardi dolara u prvom kvartalu ove godine, ali prostora još itekako ima.

Zaključno, sami pametni telefoni teško će nastaviti probijati granice, ali da bi se izbjegla drastična sudbina PC-a, treba razmišljati unaprijed i uključiti pametne telefone u svaki dio života korisnika, što će ih "natjerati" da kupuju, a samim time i održavaju tržište na životu.