Raičević: Nikšić je pretvoren u kolektivnu ludnicu

On je dodao da se o aktuelnoj pohari, "upokojenju opštine i države, a samim tim i osiromašenju apatičnog naroda, mogu se napisati čitave knjige, ali je za ovu priliku dovoljno"

89 pregleda43 komentar(a)
Vladan Raičević, Foto: PzP
28.04.2016. 08:47h

Odbornik Demoratskog fronta u Nikšiću Vladan Raičević kazao je da valjano promišljanje o sadašnjem trenutku, tačnije - stanju u kojem se nalazi Nikšić, nužno povlači za sobom potrebu da se zagleda u prošlost.

"Ukoliko revnosno saberemo sve aktivnosti u proteklih nekoliko decenija, možemo konstatovati da je Nikšić (a time se ne može pohvaliti nijedna opština u tadašnjoj zajedničkoj državi) doživio značajan privredni, kulturni i društveno-ekonomski procvat. Činjenice govore da se ovaj grad, uporedo sa razvitkom u finansijski stabilan i moderan industrijski centar, od varoši sa veoma malim brojem stanovnika, preobrazio u drugu po brojnosti opštinu u Republici Crnoj Gori. Dakle, simultano sa jačanjem privrednih potencijala i njihovom adekvatnom eksploatacijom, broj žitelja Nikšića se udvostručio, a statistika pokazuje čak i da je broj zaposlenih u tom periodu bio veći od broja stanovnika prije industrijske i kulturne renesanse. Ne treba zanemariti ni podatak da je osamdesetih godina prošlog vijeka, od ukupnog broja stanovnika (pedeset hiljada), dvadeset dvije hiljade njih bilo u radnom odnosu. Osamnaest hiljada đaka i studenata u tom periodu najbolji su dokaz nekadašnjeg, sada posve zaustavljenog, prosperiteta", rekao je Raičević.

On je dodao da je Opština Nikšić, svojim proizvodnim kapacitetima na polju crne metalurgije, elektroprivrede, rudarstva, pivne industrije, šumarstva i drvoprerade, poljoprivrede metaloprerade; objektima i drugim sredstvima rada iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva, te odgovarajućom obrazovnom, socijalnom i zdravstvenom politikom - doprinijela da funkcionisanje lokalnog sistema bude na zavidnom nivou.

"Uporedimo li pomenuto stanje sa onim koje se danas nalazi pred našim očima, možemo sa rezignacijom zaključiti da je više nego očigledni preobražaj samo drugo ime za industrijski, kulturni, a samim tim i duhovni sunovrat. Nakon ustoličenja Demokratske partije socijalista devedesetih godina prošlog vijeka, kao uvertira apsolutnom privrednom krahu uslijedilo je kontinuirano propadanje grada, propraćeno diletantskim obnašanjem dužnosti opštinskih vladajućih garnitura. Kao rezultat djelovanja nesavjesnog rukovodstva nameće se problem sve značajnijeg broja mladih koji, u potrazi za kvalitetnijom egzistencijom, nepovratno odlaze iz Nikšića, te uopšte uzev, duhovna bijeda, uzrokovana sadejstvom nemorala i neznanja predstavnika struktura u posjedu vlasti", rekao je Raičević.

Raičević je kazao da je nesporna činjenica da se, podržavajući dugogodišnju iluziju, srlja u sve veća zaduženja, dok najviše od svega zabrinjava to što se poslije dvadeset godina stagnacije, pomicanje sa mrtve tačke čak ni ne nazire, posebno kada je riječ o pokretanju proizvodnih sistema koji bi bili usmjereni ka konačnom ekonomskom oporavku Nikšića.

"Naša obaveza je da podstaknemo građane i crnogorsku javnost da se odlučno suprotstave onim političkim subjektima koji zbog ličnih i partijskih interesa potpomažu nesmetani nastavak agonije (pri tome se misli na one koji žive na račun tuđeg rada i koji na nelegalne načine prisvajaju društvenu imovinu u svrhu bogaćenja).", rekao je Raičević.

Odbornik Demoratskog fronta u Nikšiću rekao je da o svemu navedenom svjedoče štetne privatizacije, "građanima plasirane onako kako su i upakovane u fabrici laži i obmane premijera Đukanovića."

Zato građani Crne Gore moraju znati da je privatizacija Elektroprivrede, Rudnika boksita i Aluminijskog kombinata jedan zaokruženi, dugo planirani projekat vladajuće oligarhije, posao vijeka koji ima za cilj uništenje tri najvažnija privredna ishodišta, te njihov prelazak u privatne ruke u zamjenu za smiješne sume novca. Ne treba ostaviti po strani ni tobožnje partnere, investitore sumnjivog porijekla, plaćeni pioni u njihovim lažnim privatizacijama. Zahvaljujući tome, ova kriminalna organizacija danas posjeduje rezerve nenaplative električne energije za lične potrebe, besplatan sopstveni boksit i jeftino spravljene aluminijumske proizvode. Vješto prisvojenom krvotoku Republike Crne Gore Željezara je bila balast, budući da sa sobom odnosi dobar dio proizvodne električne energije, zato je njeno svođenje na minimum rada (približan koeficijentu sposobnosti inicijatora), bio sasvim logičan potez koji nonšalantno ostavlja 6 500 nikšićkih familija bez osnovnog ljudskog prava. Ista praksa je važila i za proces privatizacije Rudnika boksita i Aluminijskog kombinata: poslije uštede kilovata, uštedjelo se i na radnoj snazi, zato je za očekivati da nakon kolapsa industrijskih giganata i ostale firme neminovno propadaju. Nikšić je danas, umjesto po svojim prirodnim potencijalima, prepoznat kao opština koja grca u dugovima; bez proizvodnih kapaciteta, pretvorena u kolektivnu ludnicu kojoj polupismeni tajkuni dozidaju po koji kvadrat kako bi se aktuelni režimski opštinari pohvalili nezapamćenim (kozmetičkim) reformama", rekao je Raičević.

On je dodao da se o aktuelnoj pohari, "upokojenju opštine i države, a samim tim i osiromašenju apatičnog naroda, mogu se napisati čitave knjige, ali je za ovu priliku dovoljno."

"Nada da će građani Crne Gore najzad skupiti hrabrost, i na oktobarskim izborima demonstrirati svoju društvenu odgovornost, te samim tim počistiti štetočine iz državnog dobra - jača nego ikada do sada. Sa neprijateljima države i grada koji koriste bezizlaznost naše trenutne situacije, kao i sa oportunistima iz redova pojedinih opozicionih partija, ubuduće, kao i do sada, neće biti nikakvog kompromisa - svi ponaosob moraju odgovarati i za državnu i za opštinsku pljačku. Zato pozivamo građane da se probude iz višedecenijskog dremeža i da podignu glas protesta kako bismo sačuvali zdravo potomstvo (ako nijesmo uspjeli sebe) od gramzive i nemoralne skupine, odnosno poslušnika bjelosvjetskog interesnog klana", zaključio je Raičević.