Đukanović: Sporazum je 98% onoga što sam ponudio u januaru

Đukanović je kazao da ne bi bilo Sporazuma da ga nije ponudio DPS tokom januarskog zasjedanja Skupštine na kojoj je njegovoj Vladi izglasano povjerenje

21 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
27.04.2016. 13:10h

Premijer i lider DPS Milo Đukanović izrazio je danas zadovoljstvo zbog toga što je Sporazum o uslovima za fer izbore potpisan, posebno u tome ističući doprinos njegove partije i ostalih partija koje čine vladajuću koaliciju,

Đukanović je kazao da ne bi bilo Sporazuma da ga nije ponudio DPS tokom januarskog zasjedanja Skupštine na kojoj je njegovoj Vladi izglasano povjerenje.

“Sporazum je u 98 odsto teksta zasnovan na onome što je bila tadašnja ponuda našim političkim partnerima”, kazao je on.

Premijer sada čeka potencijalne članice Vlade izbornog povjerenja da predloge personalnih rješenja za sastav Vlade.

“Prema najavama koje imam, to bi se moglo desiti tokom današnjeg dana. Ali to sada zavisi od njih, na osnovu dobijenih predloga i mog stava o tom pitanju,” rekao je premijer.

“Ostaje da iniciram kod predsjednika parlamenta sazivanje sjedinice sa tom tačkom dnevnog reda. To bi bila sjednica na kojoj bi, pretpostavljam, bile obuhvaćene sve tri tačke: usvajanje leks specijalisa, popunjavanje Vlade i razrješenje predsjednika parlamenta. Kada će do toga doći, zavisi od brzine kojom će potencijalni partneri u Vladi dostaviti informaciju meni kao premijeru da imaju spisak kandidatata za imena u sastavu Vladu. Ako se to dogodi, onda imamo sve uslove da prvih dana nakon praznika imamo sjednicu Skupštine”

O imenima o kojima se govori da će ispred opozicije zauzeti ministarske pozicije, Đukanović je kazao da ne želi da saopšti svoj stav jer još, kako kaže, nije dobio predloge.

“To što nisam dobio predloge vjerovatno govori da postoji izvjesna nedoumica, da li unutar određenih partija koje treba da daju kandidate, da li u međustranačkom dogovoru opozicionih partija koje vjerovatno žele postići dogovor o zajedničkom nastupu u budućoj Vladi,” kazao je premijer novinarima.

Naglasio je da ih ne čeka jednostavan posao.

“Očekujem predloge kandidata koji mogu ne samo obaviti taj posao za koji je zainteresovana opozicija, a to je da obave kontrolu upotrebe državnih resursa, da spriječe, kako oni kažu, evidentne zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe tokom izborne kampanje, već očekujem da mogu ispuniti dužnosti ministra do kraja mandata ove vlade”.

Đukanović je posebno istakao Ministarstvo poljoprivrede kao veliki izazov, dodavši da se to odnosi na pregovore sa Evropskom unijom i intenzivnu komunikaciju sa Briselom.