RSF: Sloboda medija pogoršana u svijetu, Crna Gora na 106. mjestu

"Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svijetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu", izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar

12 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
20.04.2016. 10:08h

Sloboda medija znatno je pogoršana u cijelom svijetu 2015. godine, posebno u Americi koja je prvi put odmah poslije Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, dok je Crna Gora ove godine na 106. mjestu, saopštila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres RSF), koja je danas objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svijetu.

"Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svijetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu", izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocijenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "vjerske, koje su neprijateljski raspoložene prema slobodi informisanja", ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

U regionu, Slovenija je ove godine na 40 mjestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Srbija je 59,, a Makedonija je na 118. mjestu.

Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113.