Nobelovci traže od EU da interveniše u slučaju Savčenko

Prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič i dvoje njenih prethodnika, Austrijanka Elfride Jelinek i Litvanac Tomas Venclova, potpisali su otvoreno pismo "onima koji vladaju Evropom", u kojem su istakli da je, osim života nađe Savčenko, u igri i kredibilitet Evrope

11 komentar(a)
Nađa Savčenko, Foto: Reuters
07.03.2016. 16:32h

Tri dobitnika Nobelove nagrade u otvorenom pismu koje je potpisalo 5.000 ljudi, zatražila su danas od Evropske unije da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi ukrajinskog pilota Nađu Savčenko koja štrajkuje glađu.

Tridesetčetvorogodišnja pripadnica ukrajinskih vazduhoplovnih snaga optužena je za smrt dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine, a suđenje joj je iznenada odloženo u četvrtak. Njoj preti kazna od 23 godine zatvora.

Savčenko je stupila je u štrajk glađu i žeđu poslije naglog odlaganja suđenja, čime je spriječena da iznese svoju završnu riječ.

Stotine demonstranata protestovale su juče ispred ruske ambasade u Kijevu, tražeći oslobađanje Nađe Savčenko, a neki su bacali jaja, lomili stakla i cijepali rusku zastavu.

Prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič i dvoje njenih prethodnika, Austrijanka Elfride Jelinek i Litvanac Tomas Venclova, potpisali su otvoreno pismo "onima koji vladaju Evropom", u kojem su istakli da je, osim života nađe Savčenko, u igri i kredibilitet Evrope.

"Naša sposobnost da joj spasemo život dokazaće efikasnost međunarodne diplomatije, a naši napori poštovanje evropskih vrijednosti", navodi se u pismu objavljenom juče na internetu, koje je jutros potpisalo 5.000 ljudi.

Nađa Savčenko je "kidnapovana i zatočena u Rusiji već 20 mjeseci", dodaje se u pismu.

Potpisnici navode da su ruske vlasti izvrgli ruglu ljudska prava, međunarodno pravo i sopstveni ustav i pokazale da ne poštuju međunarodnu zajednicu i Sporazum iz Minska, zaključen u ciju okončanja sukoba između vlasti u Kijevu Ukrajine i proruskih separatista.

Nađa Savčenko negira da je umješana u smrt ruskih novinara i optužuje proruske separatiste na istoku Ukrajine da su je uhapsili na teritoriji Ukrajine i predali ruskim vlastima.