Regulatori ne bi da im se diktiraju plate

Regulatorne agencije smatraju da Predlog zakona dovodi u pitanje njihovu nezavisnost

119 pregleda11 komentar(a)
Odbor RAE, Foto: Luka Zeković
13.02.2016. 14:36h

Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru dovodi u pitanje nezavisnost regulatornih agencija, posebno u dijelu planiranja i upravljanja kadrovskim resursima, ocijenili su njihovi predstavnici.

Iz šest regulatornih agencija (za elektronske komunikacije, energetiku, elektronske medije, nadzor osiguranja, ljekove, Komisija za hartije od vrijednosti) upućen je dopis predsjednicima skupštinskog zakonodavnog i odbora za ekonomiju, Draginji Vuksanović i Aleksandru Damjanoviću.

Ta dva tijela u ponedjeljak treba da razmatraju Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru, koji će se dva dana kasnije naći na vanrednoj sjednici parlamenta.

U dopisu, u koji “Vijesti” imaju uvid, regulatori su dostavili amandmane sa molbom da ih dva tijela sagledaju. Predlažu da se mijenja član 41 Predloga zakona kojim je definisano da se zakon ne odnosi na Centralnu banku, kao i na nezavisno pravno lice čije je osnivač država, a koje se finansiraju pretežno novcem iz međunarodnih organizacija. Oni predlažu da se riječi “koje se pretežno finansiraju novcem iz međunarodnih organizacija” mijenjaju riječima “koje se ne finansira iz budžeta ako uredno izmiruje obaveze”.

Objašnjavaju da se CBCG izuzima iz predloga jer se ne finansira iz budžeta i da se ne bi narušavala njena nezavisnost, dok smatraju da se odredba o nezavisnom pravnom licu koje se finasira iz međunarodnih izvora odnosi na Agenciju za civilno vazduhoplovostvo.

“Po statusu i ovlašćenjima ona se ne razlikuje od drugih regulatora, uključujući i način finasiranja. Po zakonu o saobraćaju, njeno finansiranje se zasniva i na naknadama koje plaćaju vazdušni prevoznici i putnici koje koriste aerodrome i vazdušni prostor Crne Gore. Obračun i plaćanje tih naknada se iz praktičnih razloga vrši na međunarodnom nivou”, objasnili su regulatori.

Dodaju da se njihovim amandmanom postiže da svi na koje se odnosi član 41 imaju isti status, kao i da je potrebno da se ostvari dodatni uslov da svi uredno izmiruju obaveze.

Objašnjavaju da je pitanje prihoda svih na koje se odnosi član 41 uređene posebnim zakonima pa je logično da se pitanje rashoda i zarada uređuje istim zakonima. Amandmanski predlažu i da se predlog odnosi i na regulatorna tijela i privredna društva čiji je osnivač opština, ako ispunjavaju iste uslove.

“Ključni dokumenti i standardi koji definišu poziciju regulatora u pojedinim oblastima posebnu pažnju poklanjaju institucionalnoj i finansijskoj nezavisnosti regulatora. Njihovo usvajanje i primjena je jedan od parametara za ocjenu ostvarivanja progresa u procesu pridruživanja EU. Smatramo da Predlog zakona o zaradama nije na liniji tih opredeljenja, čime se dovodi u pitanje nezavisna regulacija”, navodi se u dopisu.

Dopis potpisuju direktori EKIP -a, CALIMS-a i AEM-a (Zoran Sekulić, Milorad Drljević i Abaz Džafić, predsjednik odbora RAE Miroslav Vukčević, predsjednik Savjeta ANO Branko Vujović i predsjednik KHOV Zoran Đikanović.

Tvrde da njihove zarade nijesu rizik za fiskalnu održivost

Regulatori ističu da zarade njihovih zaposlenih koje se finansiraju iz sopstvenih budžeta ne mogu biti rizik za ukupnu fiskalnu održivost.

Objašnjavaju da se u regulatornim tijelima primjenjuju opšta pravila za radne odnose, a ne pravila propisana za državne sužbenike. Dodaju da oblasti koje kontrolišu karakteriše stalni rast i razvoj tehnologija, pa bi smanjenje zarada dovelo do odliva kadra u one subjekte koje kontrolišu, a koje bi teško mogli nadoknaditi.